На Институту за воћарство у Чачку одржана је 23. априла 2024. године тематска седница привредника у сарадњи Привредне коморе Србије, Регионалне привредне коморе Моравичког и Рашког управног округа и Завода за интелектуалну својину.
Тема треће у низу седница привредника у регионалним привредним коморама које се одржавају у сарадњи са Заводом била је „Улога интелектуалне својине у брендирању пољопривредних и прехрамбених производа“.
Присутне су поздравили директор Регионалне привредне коморе из Краљева, Звонко Туфегџић, директор Института за воћарство др Дарко Јевремовић и помоћник директора Завода за интелектуалну својину, Даниела Златић Шутић, док је седницу водила Даница Мићановић, виши саветник Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.
За представнике приреде, учеснике из Института за воћарство и Агрономског факултета из Чачка, одржана су предавања од стране представника Завода са фокусом на заштити иновација у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, заштити жига и ознака географског порекла.
Као примере из праксе у вези са заштитом ознаке географског порекла за Лесковачки домаћи ајвар и друге ознаке и жигове, изнео је и директор Регионалне привредне коморе Лесковац, Горан Јовић.
Господин Јовић је истакао да регион са највише регистрованих ОГП и даље раде на томе да и друге познате традиционалне прехрамбене производе из Јабланичког и Пчињског управног округа заштите, следећи пример ранијих производа са заштићеним географским пореклом који су допринели локално-економском развоју средина из којих потичу.