У сали хотела Феникс у Пожаревцу, 29. октобра 2024. године, одржан је пети семинар у низу у овој години под називом „Улога интелектуалне својине у брендирању пољопривредних и прехрамбених производа“. Семинар је одржан у сарадњи Привредне коморе Србије и Завода за интелектуалну својину.
Присутне учеснике на почетку је поздравила в.д. директор Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа, Јасна Јовановић. Уводно обраћање имала је и помоћник директора Завода за интелектуалну својину, Даниела Златић Шутић, док је седницу водила Даница Мићановић, виши саветник Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.
За учеснике семинара одржана су предавања од стране представника Завода на тему заштите интелектуалне својине у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, посебно заштите жига и ознака географског порекла.
Као пример добре праксе у вези са заштитом ознаке географског порекла за Лесковачки домаћи ајвар, изнео је и директор Регионалне привредне коморе Лесковац, Горан Јовић. Господин Јовић је истакао да регион са највише регистрованих ОГП и даље раде на томе да и друге познате традиционалне прехрамбене производе из Јабланичког и Пчињског управног округа заштите, следећи пример ранијих производа са заштићеним географским пореклом који су допринели локално-економском развоју средина из којих потичу.