Куповина и фалсификати

Раније су се фалсификовали углавном луксузни производи попут скупих торби, сатова и сунчаних наочара познатих робних марки, а данас су скоро сви производи подложни копирању.

Погледајте савете како да препознате лажне производе, било приликом куповине у продавницама, онлајн или током путовања. Такође, потражите савете шта да радите ако откријете да сте купили лажни (фалсификовани) производ.

Како избећи фалсификате

Контролна листа за куповину у продавницама

Погледајте савете за препознавање фалсификата
Произвођачи фалсификованих и пиратских производа постају све професионалнији и може бити тешко разликовати лажне производе од оригинала. Раније су се копирали углавном луксузни производи, а данас се скоро све врсте производа фалсификују – нпр. прашак за прање, батерије и лекови.

Контролна листа за куповину
Ево неколико савета о томе на шта треба обратити пажњу:

 1. Да ли је цена производа сумњиво ниска?
 2. Да ли је квалитет производа нижи од очекиваног, нпр. неравномерни шавови у текстилу и кожи?
 3. Да ли производ мирише на лепак, пластику или хемикалије?
 4. Да ли су амбалажа, текст и слике лошег квалитета?
 5. Да ли је продајно место необично у поређењу са имиџом производа?

… и запитајте се: Ако звучи превише добро да би било истина – онда вероватно јесте фалсификат!

Да ли је цена необична?
Запитајте се да ли постоји реална разлика у цени између производа који желите да купите и цене производа који продаје оригинални произвођач. Луксузни брендови се ређе продају, а поготово не по ниским ценама. Ако се у огласу тврди да је производ јако снижен, будите опрезни.

Такође имајте на уму да ће неки продавци лажних производа своје производе ставити на продају по цени која је близу цене оригиналног производа како би смањили могућност сумње да њихови производи нису оригинални.

Помирисати производ
Кожа треба да мирише на кожу – а не на лепак, пластику или хемикалије. Фалсификована козметика и парфеми могу имати претеран мирис.

Означавање и информације о производу
Да ли су информације о производу, паковање или етикете пуне словних, језичких и других грешака? То може указивати на лажан производ. Произвођачи оригиналних производа користе професионалне преводиоце.

Погледајте интернет страницу оригиналног произвођача
Многи произвођачи оригиналних производа пружиће информације о томе ко продаје њихове оригиналне производе. Да ли је продавница из које купујете на списку овлашћених продајних места или овлашћених дистрибутера?

 

Контролна листа за куповину путем Интернета

Погледајте савете за уочавање фалсификата
Лако вас је преварити када купујете путем Интернета, јер немате исту прилику да прегледате производ као приликом куповине у физичкој продавници. Срећом, постоје и други начини како да се избегну лажни производи приликом онлајн куповине.

Запамтите да се фалсификовани и пиратски производи продају и на друштвеним мрежама.

Контролна листа за куповину путем Интернета
Ево савета како да избегнете куповину фалсификованих и пиратских производа путем Интернета.

 • Постоје ли језичке грешке и децималне/непарне цене?
 • Да ли је цена сумњиво ниска?
 • Да ли су контакт подаци веб-продавнице непотпуни или нетачни? (погледајте садржај на страници коју сте посетили „О нама“)
 • Да ли је URL чудан?
 • Да ли су опције плаћања сумњиве?
 • Плаћајте картицом, тако да можете оспорити уплату! (контактирајте своју банку у вези са картицама за интернет плаћања)

… и запитајте се: Ако звучи превише добро да би било истина – онда вероватно јесте лажни производ!

Језичке грешке и непарне цене?
Многе лажне интернет продавнице су машински преведене. То често резултира лошим преводом са пуно граматичких грешака и погрешно написаних речи – или децималним/непарним ценама као што је нпр. 73,57 EUR.

Да ли је цена необична?
Запитајте се да ли постоји реална разлика у цени између производа који желите да купите и цене производа који продаје оригинални произвођач. Луксузни брендови се ређе продају, а поготово не по ниским ценама. Ако се у огласу тврди да је производ јако снижен, будите опрезни.

Такође имајте на уму да ће неки продавци лажних производа своје производе ставити на продају по цени која је близу цене оригиналног производа како би смањили сумњу да њихови производи нису оригинални.

Страница „О нама“ и нетачни контакт подаци
Оригиналне Интернет продавнице ће обично желети да изнесе причу о свом пословањуу на страници „O нама“. Ако овај наратив недостаје, то би могло значити да је реч о „продавници превара“.

Да ли је јасно наведено ко је одговоран за веб страницу? Требало би бити лако контактирати оне који воде интернет продавницу. Оригиналне Интернет продавнице радо ће вас обавестити о имену компаније, адреси, броју компаније, броју телефона и електронској пошти за контакт.

Интернет продавнице дужне су да вам пруже одређене информације о веб продавници, могућностима плаћања, праву отказивања итд.

И запамтите – иако се чини да је страница таква да вас наведе да је српска или нпр. неке европске земље, можда је ван европског континента.

Потражите искуства других људи на Интернету
Да ли су други људи искусили пријем фалсификованих или пиратских производа из веб продавнице коју претражујете? Често ћете наћи корисне информације о искуствима других људи са веб-продавницом путем различитих платформи за преглед на Интернету.

Потражите сигнале опасности
Да ли изгледа вероватно да веб продавница продаје дотични (оригинални) бренд? Да ли су слике добре? Да ли је веб страница пуна правописних грешака и лошег језика? Имајте на уму да неке Интернет продавнице или продавци на веб локацијама на интернет аукцијама могу да користе слике оригиналног производа, али ће вам послати лажни након уплате.

Платити кредитном картицом
Обично је најсигурније платити међународном платном картицом или кредитном картицом, где уносите број картице и датум истека. Када плаћате овим начином, можете оспорити плаћање. Претходно погледајте услове коришћења ваше платне картице путем интернета код ваше банке, некада је сигурније поседовати интенрет картицу за плаћање.

 

Често копирани производи

Раније су већина лажних производа били луксузни производи попут скупих торбица, сатова и сунчаних наочара. Данас су фалсификоване готово све врсте производа – од козметике, играчака, хране, лекова, електронике до резервних делова за аутомобиле.

Одећа, обућа и аксесоари

Ексклузивни швајцарски сатови, дизајнерска одећа из Француске и производи од коже из Италије. Стварање бренда до тачке када постаје модна икона обично захтева огромну количину припремних радова, иновација и преузимања ризика. Власници луксузних брендова улажу много новца у изградњу одређеног имиџа, ​​укључујући улагање у осигурање квалитета и иновације како би одржали своју репутацију. Све ово доприноси популарности бренда.

Међутим, треба имати на уму да они који купују јефтине копије сунчаних наочара Gucci на плажи у неком месту у Грчкој или другом туристичком месту, не утичу само на имиџ луксузних брендова. Такве куповине такође имају директан утицај на друштво у виду изгубљених радних места и прихода од пореза. Штавише, легитимна предузећа су изложена нелојалној конкуренцији због пословних активности које укључују крађу идеја и рада других и због чега немају потребе да улажу ресурсе у развој производа. То значи да произвођачи оригиналних трговачких марки трпе смањену добит и да имају мање простора за улагање у иновације. Тако се смањује глобални раст у друштву.

Према извештају Еурополове анализе ризика из 2013. године, новац зарађен од фалсификованих жигова користи се за финансирање других илегалних активности и организованог криминала, попут трговине људима и шверца дроге.

Лекови

Ризикујете ако купујете лекове који немају дозволу за пуштање у промет. Такви лекови могу изазвати веома озбиљне нежељене ефекте и, у најгорем случају, довести до смрти. Фалсификовани лекови се производе, складиште и продају ван контроле власти, а често садрже и друге супстанце осим оних утиснутих на паковању или уопште не садржи активне супстанце. Чак је утврђено да фалсификовани лекови садрже супстанце попут отрова за пацове и боје.

Пазите када купујете лекове путем Интернета!
Фалсификовани лекови обично се купују у неовлашћеним продавницама на интернету .

Лако вас је преварити у куповини фалсификованих лекова. Интернет продавнице које продају ове лекове често изгледају поуздано, а амбалажа лекова је високог квалитета и слична је амбалажи одобреног лека.

Продаја лекова у медицинских средстава преко интернета у Републици Србији је законом забрањена, те онлајн продаја медикамената није у нашој земљи толико заступљена као у земљама ЕУ и САД где је дозвољена куповина преко интернета. Лекови који се купују преко интернета, путем огласа или на пијаци није контролисала Агенција за лекове те се не зна њихово дејство.

Данас се фалсификују све групе лекова. Некада су то били лекови за потенцију, мршављење, анаболички стероиди, а данас се фалсификују и антибиотици и лекови за најтежа животно угрожавајућа стања. Зато пазите прилоком куповине лекова путем интернета.

С друге стране, путем Интернета је могуће легално купити нпр. дијететске производе и суплементе у Републици Србији. И приликом куповине ове врсте производа треба водити рачуна о месту продаје и да ли је продавац који се рекламира на интернету регистрован за продају ове врсте производа у Републици Србији и да ли су ти производи прошли контролу безбедности за употребу и порекла.

Козметика

Шминка, креме и друга козметика се увелико фалсификују. Ове производе на Интернету обично продају неовлашћени продавци и, као и код лекова, ови производи могу да садрже отровне и штетне материје. Постоје примери лажне козметике за коју је утврђено да садржи арсен, живу, олово и измет пацова.

Ако купујете лажну козметику, никако не можете знати ко ју је произвео, шта садржи и ко је одговоран за њену сигурну употребу. Такође не постоје провере како би се осигурало да су производи произведени у стерилним условима.

Играчке

Дрвене играчке обојене бојом која садржи олово; забавни „желе“ тролови који садрже парафин; умиљати медведићи са очима које нису правилно причвршћене представљају опасност од тровања и гушења.

Играчке и игре такође имају истакнуто место у свету фалсификованих производа. Ако вам се играчке или игре познате робне марке нуде по изненађујуће ниској цени или путем необичних продајних канала, имате добрих разлога за опрез – могли би бити лажни. Фалсификовани и пиратски производи нису били предмет провере безбедности производа која се односи на играчке и игре а које су легитимни произвођачи морали да прођу.

Електроника

Лажни паметни телефони и пуњачи, слушалице, кухињски уређаји, музички системи, фенови, пегле за косу, увијачи и телевизори. Електронски уређаји су доста копирају и ове лажне верзије представљају озбиљан ризик по здравље и сигурност. Фалсификовани и пиратски производи нису направљени са циљем да вам пруже сигуран и добар производ. Направљени су да остваре највећи могући профит.

Немате гаранцију да ће лажни производ правилно функционисати, нити можете бити сигурни да је безбедан за употребу. Фалсификовани и пиратски електрични производи могу изазвати опасан струјни удар, изненада могу престати да раде или, у најгорем случају, могу се запалити. Оригинални електрични производи испуњавају строге сигурносне захтеве. Фалсификовани и пиратски производи су ван контроле овлашћених институција за пуштање у промет.

Ако купујете фалсификоване и пиратске предмете, не само да преузимате велики лични ризик, већ доприносите ситуацији у којој они који би требали зарађивати на предмету који су створили не добијају ништа.

Дизајнерски намештај

То што се копирају познати дизајнерски класици није новост. Али шта је легално и противзаконито када је у питању куповина или продаја лажног дизајнерског намештаја?

Уколико је неки комад намештаја заштићен индустрисјким дизајном, такав комад може бити и предмет заштите ауторским правом, није дозвољено продавати копирани дизајнерски намештај у земљи у којој је под заштитом. Ако купујете копирани дизајнерски намештај преко Интернета из земље у којој није на снази заштита, имајте на уму да је то незаконито ако планирате да га учините доступним јавности – на пример стављањем на продају у земљи где је заштићен.

Ако купите копију за себе – и ако касније откријете да више не желите тај копирани комад намештаја – имајте на уму да је незаконито продавати, изнајмљивати или чак поклањати копију пре истека права на дизајн у земљи у којој је тај дизајн заштићен.

Такође имајте на уму да царинске власти имају право да заплене копиране производе на граници, купљене на Интернету, на услаку у земљу где је заштита дизјана на снази. Ово важи и ако сте производ купили за приватну употребу.

Свакодневни производи за домаћинство

До сада је мало људи повезивало свакодневне производе за домаћинство са фалсификовањем. Међутим, на жалост, копирају се и производи за домаћинство.

2017. године Еуропол је водио међународну операцију која је резултирала запленом 9800 тона лажне хране и 26,4 милиона литара лажних пића. У питању су били производи попут алкохола, минералне воде, зачина, морских плодова и маслиновог уља.

Сврха акције била је да се идентификују криминалне мреже које су биле одговорне за дистрибуцију и продају фалсификоване хране и пића.

Произвођачи који фалсификују производе за домаћинство и копирају познате робне марке, користе јефтине сировине и немају контролу квалитета у својој производњи. Онима који воде производњу лажних производа је тешко ући у траг и зато ретко постоји особа која може бити одговорна ако се разболите, рецимо, након што сте конзумирали лажне намирнице или ако бебина пелена садржи штетне материје, или где квалитет производа није онакав какав сте очекивали.

Опасни производи

Фалсификатори се ретко придржавају здравствених и безбедносних прописа које уважавају оригинални произвођачи.

Фалсификовани или пиратски производи могу представљати ризик по ваше здравље

Ево неколико примера:

Поред штетних супстанци, лажне играчке могу садржати и мале предмете који представљају опасност од гушења вашег детета.

Фалсификовани електронски производи такође могу бити опасни. Лажне батерије могу експлодирати, а лажни пуњачи се могу запалити.

Фалсификовани лек може представљати озбиљну здравствену опасност. Као потрошач не можете бити сигурни да ли лек садржи прави активни састојак или праву дозу истог – или да ли садржи активни састојак уопште. Није необично да фалсификовани лек садржи састојке који не припадају лековима – отров и боја за пацове само су неки од примера.

За бројне групе производа постоји ризик да фалсификовани или пиратски производи могу садржати супстанце које нису одобрене. То може бити одећа или играчке које садрже штетне боје. То могу бити и хигијенски производи са забрањеним хемијским састојцима. Физички контакт са овим производима у неким случајевима може довести до алергијских реакција.

Погледајте наших 6 добрих разлога за куповину оригиналних производа.

CE ознака …
Ознака CE на производу значи да је производ произведен у складу са заједничким европским минималним стандардима здравља и сигурности. Многи производи се не могу стављати на тржиште, продати или ставити у употребу унутар ЕУ / ЕЕЗ, осим ако немају CE ознаку. Шема сертификације укључује играчке, грађевинске материјале и електричне и медицинске производе. Не морају сви производи имати CE ознаку. На пример, шема сертфикације знаком CE не укључује храну, козметику или одећу.

… такође се користи на фалсификованим и пиратским производима.

Данас фалсификатори толико копирају и CE знак, који се копира заједно са производима и заштићеним жиговима у покушају да убеде купца да је производ оригиналан. Дакле, CE ознака на фалсификованом производу није гаранција да производ испуњава европски стандард. На пример, фалсификована електроника и машине могу представљати безбедносни ризик, јер се могу покварити, експлодирати, самозапалити, проузроковати електрични удар итд.

Да ли сте купили лажни производ?

Шта можете да урадите?
Без обзира купујете ли у Интернет продавници или на физичком месту, можете бити преварени. Ево неколико савета који ће вам помоћи уколико купите фалсификат.

Где сте купили предмет?
Имате различите могућности, у зависности од тога да ли је предмет купљен у Србији или у иностранству.

Обавестите оригиналног произвођача
Можете помоћи у борби против фалсификоване робе прослеђивањем информација о фалсификованом производу оригиналном произвођачу. Оригинални произвођач може помоћи у заустављању копирања. Можете помоћи обавештавањем оригиналног произвођача о копији – и нпр. да приложите фотографије огласа и купљеног производа за копирање. Ово олакшава оригиналном произвођачу да избегне копирање у будућности. На овај начин дајете важан допринос борби против фалсификоване робе.

Лекови
Ако је реч о илегалном / фалсификованом леку, можете обавестити Агенцију за лекове – АЛИМС.

Опасни производи
Ако су други опасни производи у питању, нпр. електрични предмети, можете обавестити Тржишну инспекцију.

Да ли сумњате да ли сте купили лажни примерак?
Погледајте листу за куповину путем Интернета и листу за куповину.

Предмет се купује у обичној продавници
Ако сте купили предмет у обичној, физичкој продавници у Србији, куповина је покривена правом рекламације Закона о заштити потрошача током одређеног период. Према правилима Закона о заштити потрошача, предмет куповине има недостатке ако је продавница пре куповине пружила нетачне или обмањујуће информације. То значи да ако вам је продавница продала ствар за коју се накнадно испоставило да је копија и нисте били упознати са тим, имате право да предмет замените за оригинални предмет или да вам врате новац.

Могућности за жалбу
Увек треба прво да покушате да решите проблем са продавцем. Жалите се што је пре могуће и жалите се писмено како бисте касније могли брзо да документујете да сте се жалили. Ако се ви и продавац не можете сложити око решења проблема, можете наставити са жалбом.

Да ли је предмет купљен у иностранству?
Овде можете прочитати шта можете учинити ако сте копију купили на путовању или у страној Интернет продавници.

Право на повлачење при куповини у интернет продавници унутар ЕУ
Када купујете у интернет продавници унутар ЕУ, имате на већини врста робе најмање 14 дана права на одустајање од тренутка када сте примили артикал. Прочитајте више о својим правима на Consumer Europe.

Купујете на путовањима у иностранству
Када купујете на путовањима у иностранству, имајте на уму да закони државе у којој купујете регулишу ваша права. Обично би се требало жалити страном продавцу ако се појаве проблеми са артиклом. Жалбени одбори и судови у земљи продавца такође су надлежни.

 

Водич за куповину када сте на путовању

Пре него што дођете у искушење да купите јефтин фалсификат или пиратски производ током путовања у иностранству, вреди напоменути да се правила за куповину фалсификата разликују од земље до земље.

Размислите пре него што купите лажни производ у иностранству
За многе људе одмор укључује опуштање али и куповину! Није необично да вас сретну улични продавци, који увек имају добру понуду, или можете да одете на неко од локалних пијаца које преплављују живописни производи попут шалова, торби, сатова и свих врста електронике. Имају све – и то по цени којој се тешко може одупрети. Имајте на уму да су производи са познатим робним маркама на таквим местима у многим случајевима лажни.

Производ је фалсификован или пиратски када је неко намерно копирао туђи заштитни знак или производ. Сврха реплике је да се ви као потрошач заварате и да поверујете да купујете оригинал. Произвођачи фалсификованих и пиратских производа постају све вештији у копирању, посебно када сте нпр. на пијаци и немате оригинале за поређење.

Раније су већина лажних производа били луксузни производи попут скупих торбица, али данас су готово све врсте производа фалсификоване – од играчака, батерија и парфема до лекова.

Желели бисмо да вам помогнемо да избегнете фалсификоване и пиратске производе. Погледајте нашу листу за куповину.

Погледајте и 6 добрих разлога за куповину оригиналних производа.

Ако се пак одлучите за куповину фалсификованих производа током путовања у иностранству, добра је идеја знати правила за куповину фалсификованих производа у земљи у коју путујете. Такође треба да будете свесни да постоје правила о томе шта смете да носите кући.

Правила сваке земље
Неке европске земље имају строго законодавство за куповину фалсификованих производа од стране потрошача. Ово такође може утицати на вас као туристу. Због тога би требало да проучите правила за куповину фалсификованих и пиратских производа у земљи у коју путујете.

Знајте правила земље у коју путујете
Иако у неким случајевима може бити легално доношење фалсификованих и пиратских производа са путовања из иностранства, имајте на уму да је у неким земљама забрањено и само поседовање фалсификованог производа, чак и ако производ није купљен у сврху препродаје. Ви нпр. ризикујете да добијете новчану казну.

Неколико европских земаља увело је нулту толеранцију када је у питању куповина фалсификованих производа. У неким земљама се кривотворени производи заплене без обзира на вредност или количину. Можда ћете бити заустављени током куповине или одмах након тога, а такође можете бити заустављени на аеродрому на путу кући.

Стога би требало погледати правила за фалсификоване производе у земљи у коју путујете. Ово важи и ако имате успутно стајалиште у другој земљи на путу до куће. Ако сумњате, можете потражити помоћ и смернице од Европске потрошачке мреже.

Да ли је ваша роба задржана од стране царине?

Ако Управа царине , приликом провере поштанских пакета или путника итд. посумња на увоз фалсификоване или пиратске робе, роба ће бити задржана.

Шта проверава царински орган?
Робу која је сумњива са аспекта могуће повреде права интелектуалне својине, а није обухваћена важећим одобрењем захтева за предузимање мера, царински орган такође може задржати односно може обуставити пуштање такве робе по службеној дужности. О томе се обавештава декларант или држалац робе и лице које има право да поднесе захтев.

Роба не сме бити за комерцијалну употребу. Процењујући да ли је роба комерцијалне природе, царински орган може, између осталог, да нагласи број идентичне / једнообразне робе и да ли се чини да је роба намењена за даљу продају. Ако царински орган сматра да је роба за комерцијалну употребу, роба се може задржати како би се утврдило да ли је фалсификована или пиратска.

Шта се дешава када царина задржи робу?
Када царински орган задржи производ, контактираће носиоца права како би утврдили да ли је производ фалсификован или пиратски, или не.

Ако сте прималац добара, бићете обавештени писмом када царински орган контактира носиоца права, као и када носилац права да одговор.

Ако носилац права потврди да су добра фалсификована или пиратска и желе да покрене поступак за решавање случаја, носилац права ће добити име и адресу компаније или особе која је забележена као увозник производа.

Носилац права ће вас убудуће контактирати као примаоца у вези са решењем случаја. У случају да је у питању мања количина робе, носилац права може бити задовољан решењем да се роба уништи. У неким случајевима ималац права може захтевати накнаду јер су његова права повређена.

Ако се ви као прималац и носилац права не можете сложити око решења поравнања – нпр. јер сматрате да роба није фалсификована или пиратска – носилац права мора покренути поступак пред судом, ако и даље жели да настави поступак.

У случају да носилац права не жели да настави поступак, производ ће бити препуштен примаоцу након плаћања царине и ПДВ-а.

Међутим, могуће је и да носилац права затражи од да се уништи фалсификована или пиратска роба и по посебном поступку који се може користити у случајевима када се прималац није директно противио уништавању робе.

Обратите посебну пажњу
Ако ваша задржана роба није за приватну употребу, али постоји сумња да је намењена препродаји, ризикујете и кривично гоњење.

ZIS