Чињенице и правила

Постоји много добрих разлога за одабир оригиналних производа уместо лажних. Нарочито ако желите да бринете о свом здрављу, заштитите податке о кредитној картици и избегнете подршку криминалним организацијама. Погледајте шта је легално а шта није.

6 добрих разлога за куповину оригиналних производа

Много је добрих разлога да избегнете лажне и уместо тога одаберете оригиналне производе – посебно ако желите да се бринете о свом здрављу, заштитите податке о кредитној картици и избегнете подршку криминалним организацијама,

Не ризикујте своје здравље

За произвођаче фалсификованих производа рачуна се профит. Често користе јефтине, али штетне супстанце. Фалсификатори не морају да размишљају о својој репутацији или квалитету производа, јер су губитници оригинални произвођачи и потрошачи.

Не подржавајте криминал

Веза између фалсификоване робе и организованог криминала добро је документована. Куповином фалсификоване робе ризикујете да пружите подршку криминалним организацијама које такође могу бити умешане у трговину дрогом, илегално поседовање оружја, утају пореза, прање новца и трговину људима.

Добра понуда или бацање новца?

Продавци фалсификованих производа углавном чине кривично дело. Такође, немате појма који производ добијате - или да ли се поштују ваша потрошачка права. Такође имајте на уму да се фалсификати могу уништити након царинске контроле.

Избегните злоупотребу кредитне картице и приступ злонамерног софтвера

Ризикујете злоупотребу података ваше кредитне картице и приступа злонамерног софтвера (malware) и вируса вашем рачунару ако фалсификоване производе купујете онлајн.

Не искоришћавајте рањиве групе радне снаге

Фалсификовани производи се често производе у сивој економији и без контроле радних услова или хигијене. Ово доводи раднике у рањиву ситуацију са повећаним ризиком од експлоатације.

Не излажите радна места ризику

Фалсификовани производи резултирају великим губицима у приходима за иновативне компаније - и мање радних места. Крађа идеја других је нелојална конкуренција.

Шта је легално, а шта илегално?

Где је граница?
Незаконита је комерцијална продаја фалсификованих и пиратских производа. С друге стране, генерално је легално куповати фалсификоване производе за приватну употребу – ипак постоје добри разлози за избегавање фалсификованих и пиратских производа!

Приватна или комерцијална употреба
Правила о томе шта је легално или илегално (незаконито) не одговарају у потпуности различитим врстама права интелектуалне својине.

У вези са жиговима, дизајном, патентима и малим патентима, незаконито је комерцијално искоришћавање права без пристанка носиоца права. Комерцијална искоришћавање, између осталог, укључује производњу, увоз, извоз, складиштење и маркетинг.

Што се тиче дела заштићених ауторским правима, незаконито је репродуковање дела, а такође и стављање дела на располагање јавности без дозволе носиоца права.

За сва права, опште начело је да приватна употреба није забрањена. Стога није незаконито да приватно лице купује фалсификовану торбу и користи је у приватне сврхе. Међутим, у оквиру правила о ауторским правима, легална приватна употреба је ограничена у односу на дигитална дела.

ZIS