Електронско подношење пријава и поднесака у Заводу за интелектуалну својину

Који су технички предуслови за подношење пријаве или поднеска?
За електронско подношење пријава или поднесака Заводу за интелектуалну својину неопходно је поседовати квалификовани сертификат за електронски потпис који издају:
1) ЈП Пошта;
2) Привредна комора Србије;
3) МУП (бесплатни сертификат за електронски потпис на личној карти);
4) Халком;
5) Е-Смарт.

На рачунару је потребнa 32-битнa Јава (видео упутство је у најчешће постављаним питањима).

Недавно смо из техничких разлога увели да је неопходно сместити е-потпис у Персонал фолдер Вашег рачунара, детаљније погледајте ОВДЕ.

Електронски потпис при електронском подношењу се врши са рачунара (Windows, Linux, MacOS – зависно од техничких предуслова за конкретни сертификат), док унос и преглед података евентуално можете урадити са било ког мобилног уређаја чији екран може да прикаже цео веб формулар.

За потписивање е-пријаве на новом Мекинтош оперативном ситему (Mac OS) детаљније погледајте ОВДЕ.

Из којих корака се састоји припрема и електронско подношење пријаве?
Након регистрације на систем еПријаве депонујете сертификат за електронски потпис, тако да није потребан долазак у Завод тим поводом.
При изради нове пријаве или поднеска унесите податке и прилоге и извршите снимање. Проверите податке и акцијом „Поднеси“ започињете подношење, које се састоји из:
1) електронског потписа,
2) прибављања инструкције за уплату таксе, и
3) слања.
Након окончаног подношења првобитни статус пријаве „У изради“ се мења у „Поднето“.

Шта добијате подношењем пријаве?
Подношењем пријаве електронским путем аплицирате за стицање заштите одређеног права на територији Републике Србије потпуно идентично као да сте пријаву поднели у папирној форми.

Важно је напоменути да еПријава представља својеврсно „сандуче“ где предајете пријаву електронски, али НЕ СЛУЖИ  за праћење даљег тока предмета тим путем. У те сврхе можете користити Статус предмета.

Колико кошта заштита?
Електронско подношење омогућава и умањење износа таксе који можете израчунати користећи онлајн калкулатор таксе и проверити на страници са прописаним тарифама административних такси.
Износ таксе се аутоматски израчунава приликом електронског подношења, након уношења и снимања података, а можете унети и измењен износ када је потребно.
Приликом подношења добија се инструкција за плаћање у облику опште уплатнице са бројем рачуна, износом и генерисаним позивом на број, тако да уплату можете извршити помоћу Вашег електронског банкарског система, на пошти или у банци.
Подржана је и уплата помоћу платних картица а предвиђено је и мобилно плаћање путем IPS QR кода.
Више детаља о могућим начинима плаћања на е-Пријави можете наћи ОВДЕ.

Када је пријава поднета Заводу за интелектуалну својину?
Ако су електронска пријава или електронски поднесак поднети радним даном у периоду до 15:30, сматраће се да је поднета истог дана када сте окончали поступак електронског подношења.
Уколико су електронска пријава или електронски поднесак поднети нерадним даном или радним даном после 15:30, третираће се као да су у Заводу примљени првог наредног радног дана.

Како да знам да ли је моја електронска пријава примљена?
Након успешног електронског подношења статус пријаве се из „поднето“ мења у „заведено“.
Аутоматски добијате имејл обавештење о пријему електронског документа.
Након завођења у електронске регистре добијате електронски и информацију о броју под којим је ваша пријава заведена, а прописани подаци дефинисани законима о правима интелектуалне својине постају јавно доступни у одговарајућем регистру на сајту Завода за интелектуалну својину.

Поднеси пријаву
ZIS

Најчешћа питања о еПријави

Да ли је неопходан дигитални потпис да би се користила еПријава?

За већину е-услуга које су омогућене на еПријави неопходно је обезбедити квалификовани сертификат...

За већину е-услуга које су омогућене на еПријави неопходно је обезбедити квалификовани сертификат за електронски потпис, и регистровати га на порталу еПријаве. То важи за подношење свих е-пријава као и већине поднесака.

За мањи број е-поднесака није потребан дигитални потпис:

 • е-Доплата таксе
 • е-Доплата трошкова
 • е-Уплaта таксе за одржавање права за патент или индустријски дизајн
 • е-Уплата годишње таксе за ЕП пре подношења захтева за валидацију
 • е-Уплата таксе за исправу
 • е-Уплата таксе за објаву и штампу жиг и дизајн
 • е-Уплата трошкова за објаву и штампу патента и малог патента
 • е–Уплата за израду европског патентног списа у електронској форми

Како могу да обезбедим електронски потпис?

Потребно је да прибавите квалификовани сертификат за електронски потпис који се уписује у смарт к...

Потребно је да прибавите квалификовани сертификат за електронски потпис који се уписује у смарт картицу или USB token уређај. За коришћење смарт картице потребан је читач картица.

У Регистар пружалаца квалификованих услуга од поверења уписана су овлашћена сертификациона тела која издају квалификовани сертификат за електронски потпис:

 • МУП (дигитални потпис се бесплатно уписује у чип личне карте у полицијској станици)
 • Привредна комора Србије
 • Пошта Србије
 • Халком
 • Е-смарт.

Више детаља о е-потпису можете пронаћи на сајту надлежног Министарства као и на сајтовима сертификационих тела.

Где могу да прибавим middleware софтвер за свој електронски сертификат?

„Middleware“ софтвер је потребан за правилно функционисање електронског сертификата....

„Middleware“ софтвер је потребан за правилно функционисање електронског сертификата.

Софтвер се преузима са интернет презентација одговарајућег сертификационог тела:

Који софтвер је потребан за коришћење еПријаве?

За коришћење еПријаве потребно је обезбедити: Интернет претраживач (Google Chrom...

За коришћење еПријаве потребно је обезбедити:

 • Интернет претраживач (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, и други)
 • Инсталирану 32-битну Јаву (Java Runtime Environment, version 8, 32-bit).
 • Инсталирани middleware софтвер издаваоца сертификата за електронски потпис.

Сам програм за дигитални потпис се аутоматски учитава. Током убацивања сертификата и потписа е-пријаве пожељно је деактивирати 64-битну Јаву (ако је присутно на рачунару).

Eлектронске пријаве и поднеске можете припремати на десктоп и лаптоп рачунарима са уобичајеним оперативним системима (Microsoft Windows, Linux, macOS, Chrome OS). Унос и преглед података можете евентуално урадити и на мобилним уређајима који могу да коректно прикажу формулар.
Међутим, електронско потписивање током подношења се може извршити само на системима које технички подржава издавалац Вашег сертификата – најчешће је у питању Microsoft Windows систем.

Уколико се на Вашем екрану не приказује комплетан електронски формулар, проширите прозор интернет претраживача на цео екран, или умањите приказ када је то неопходно (zoom-out).

Како се инсталира Јава окружење за електронски потпис?

Извршно Јава окружења (Java runtime environment 8, 32-bit) је потребно за покретање Јава програма...

Извршно Јава окружења (Java runtime environment 8, 32-bit) је потребно за покретање Јава програма, који је учитавање сертификата за електронски потпис. На приложеном видео снимку је приказан поступак инсталације. Током убацивања сертификата и потписа е-пријаве пожељно је деактивирати 64-битно Јава извршно окружење (ако је присутно на рачунару).
Видео упутство за инсталирање извршног Јава окружења:


Да ли сертификат за електронски потпис мора да буде евидентиран у еПријави?

Потребно је да се изврши депоновање Вашег сертификата за електронски потпис (по аналогији са клас...

Потребно је да се изврши депоновање Вашег сертификата за електронски потпис (по аналогији са класичним депоновањем својеручног потписа на папиру). Није потребно долазити у Завод ради депоновања.
Депоновање електронског сертификата се технички обавља у оквиру уређивања корисничког профила у систему еПријава, након регистрације и приступања систему.
Депоновање потписа подразумева чување јавног кључа Вашег сертификата који се користи за дигитални потпис, што се проверава приликом потписивања докумената.

Недавно смо из техничких разлога увели да је неопходно сместити е-потпис у Персонал фолдер Вашег рачунара, детаљније погледајте ОВДЕ.

Како је технички решено електронско потписивање, када савремени интернет претраживачи не подржавају Java аплете?

Програми за депоновање електронског потписа и електронско потписивање су направљени у Java Web St...

Програми за депоновање електронског потписа и електронско потписивање су направљени у Java Web Start технологији и извршавају се независно од интернет прегледача.

Програм се аутоматски учитава током коришћења е-пријаве тако што се преузима фајл „launch.jnlp“ који покреће програм за потпис који се извршава на Вашем рачунару. Уколико вам прегледач (рецимо Google Chrome) прикаже упозорење да сте преузели потенцијално опасан фајл, потврдите да прихватате преузимање. Програм служи искључиво за електронски потпис и безбедан је за коришћење на вашем рачунару.
Није потребна претходна инсталација посебног програма за потпис, међутим неопходни су предуслови за покретање тог програма – middleware софтвер који обезбеђује издавалац сертификата као и 32-битни Јава програм. Током убацивања сертификата и потписа е-пријаве пожељно је деактивирати 64-битни Јава програм (ако је присутан на рачунару).

Која су 2 могућа начина плаћања на еПријави?

Постоје два различита случаја која утичу на одабир начина плаћања, зависно од почетне позиције у ...

Постоје два различита случаја која утичу на одабир начина плаћања, зависно од почетне позиције у којој се налазите:

 1. Када имате општу уплатницу плаћену – доказ уплате у ПДФ формату као прилог (на картици „Прилози“, пре потписивања које онемогућава сваку даљу измену пријаве/поднеска) – бирате опцију “Плаћам на други начин” (Упутство за уплату погледајте овде), или
 2. Када генеришете уплатницу на еПријави – доказ о уплати шаље Трезор НБС у року од 24 сата Заводу – није потребан доказ уплате у ПДФ формату као прилог – бирате опцију “Прими информације о плаћању”, а затим: Општа уплатница или Плаћање картицама.

Како се уређује величина слике знака у електронској пријави жига?

Видео упутство за подешавање димензија слике у програму GIMP: (Scale image: 70 mm / 300 pix...

Видео упутство за подешавање димензија слике у програму GIMP:
(Scale image: 70 mm / 300 pixels per inch)

Како се подноси Међународна пријава жигa или дизајна?

Приликом приступања почетној страници еПријаве, неопходно је изабрати опцију Нови поднесак. У сег...

Приликом приступања почетној страници еПријаве, неопходно је изабрати опцију Нови поднесак. У сегменту под бројем 3 – Поступак међународне регистрације жига и дизајна – налази се линк: е-Захтев за међународну регистрацију жига/дизајна, путем кога се приступа форми за подношење међународне пријаве. Потребно је унети број националне пријаве за коју је међународна пријава везана.

Како могу да добијем Потврду о пријему е-пријаве/поднеска ако нисам примио мејл са истом?

Након подношења пријаве или поднеска на еПријави, увек се добијају два мејла: Обавештење о пријем...

Након подношења пријаве или поднеска на еПријави, увек се добијају два мејла: Обавештење о пријему и Потврда о пријему.

Потврда о пријему је у прилогу мејла у ПДФ формату и садржи све релеванте податке о поднетој пријави/поднеску (датум и време подношења, број предмета под којим ће се поступак водити, итд.).

Уколико нисте добили мејл са Потврдом о пријему Ваше пријаве/поднеска, када сте улоговани на свој профил на еПријави, можете кликнути на дугме „Преузимање“ након што селектујете пријаву/поднесак на који се односи.

Како могу поново да добијем општу уплатницу ако нестане пре него што је сачувам?

Општа уплатница се добија при избору плаћања, након бирања опције: „Прими информације о пла...

Општа уплатница се добија при избору плаћања, након бирања опције: „Прими информације о плаћању“.

Могуће је да се појави само на тренутак и нестане, што зависи од подешавања претраживача који је у употреби. Ако дође до такве ситуације, наставите са процесом подношења пријаве/поднеска, кликните на последњи таб прозора који се добија кликом на дугме „Поднеси“ (садржи: е-Потпис, Плаћање и Пошаљи): „Пошаљи“ како бисте успешно довршили тај поступак.

Након подношења, при повратку у свој профил на еПријави, након одабира пријаве/поднеска (означавања- кликом на Број пријаве), одаберите дугме „Провери уплату“, где ће се појавити Ваша генерисана уплатница општег типа. Можете је преузети на тај начин све до плаћања по инструкцијама са ње, након чега више неће бити доступна.

Колона „Статус уплате“ показује статус Ваше уплате, након плаћања се иконица испод бројчаног иззноса мења у „Плаћено и евидентирано“ (mouse over).

Како да подесим Mac OS ради потписа на еПријави?

За потписивање е-пријаве на новом Мекинтош оперативном ситему (Mac OS), пратите следеће ...

За потписивање е-пријаве на новом Мекинтош оперативном ситему (Mac OS), пратите следеће кораке:

 • изаберите

Apple -> System Preferences -> Java -> Java -> View

 •  у Runtime Parameters упишите (без размака на крају):

-Dsun.security.smartcardio.library=“/System/Library/Frameworks/PCSC.framework/Versions/Current/PCSC“