Електронска издања

Упознајте се са неким од публикација које пружају дубински увид у интелектуалну својину и сва права које је чине.

Водич о унитарном патенту

Како стећи, одржавати и управљати унитарним патентима

Истакнуто
Преузми датотеку

Унитарни патентни пакет – латинична верзија

Како да Европа постане атрактивнија за иновације и инвеститоре

Истакнуто
Преузми датотеку

Унитарни патентни пакет – латинична верзија

Једноставнија и шира патентна заштита уз ниже трошкове

Истакнуто
Преузми датотеку

Унитарни патентни пакет

Како да Европа постане атрактивнија за иновације и инвеститоре

Истакнуто
Преузми датотеку

Унитарни патентни пакет

Једноставнија и шира патентна заштита уз ниже трошкове

Истакнуто
Преузми датотеку

Предузетничке идеје – Водич о интелектуалној својини за стартапе

Водич о томе на који начин стартапи могу користити систем заштите интелектуалне својине како би сачували конкурентност и разумели ризике који могу настати као последица занемаривања његовог значаја у пословању.

Истакнуто
Преузми датотеку

Приручник за проналазаче

Сврха Приручника за проналазаче је да вам пружи основне смернице о свим кључним фазама претварања проналаска у комерцијални производ. Погледајте цео приручник овде.

Истакнуто

Гласник интелектуалне својине

У службеном гласилу Завода за интелектуалну својину Републике Србије објављују се подаци о објављеним пријавама и признатим правима индустријске својине. Сва издања Гласника погледајте овде.

Сто година завода за интелектуалну својину

Поводом 100 година постојања Завода за интелектуалну својину, Завод је издао монографију у којој је приказана историја рада Завода од свог оснивања, 15. новембра 1920. године, али и историја заштите интелектуалне својине у Србији која сеже још даље у прошлост, од потписивања Париске конвенције.

Преузми датотеку

Кратак преглед изумитељки у Србији XX века

У част 100-годишњице свог постојања, Завод за интелектуалну својину је објавио књигу „Кратак преглед изумитељки у Србији XX века“, аутора проф. др Александра Петровића. Књига представља својеврстан омаж женама проналазачима у Србији.

Преузми датотеку

Не угрожавајте јавно здравље и безбедност и не бавите се крађом идеја

Небезбедна лична заштитна опрема може проузроковати озбиљне повреде, а производња кривотворене робе може кривотворитеља одвести у затвор. Пре стављања ЛЗО на тржиште, произвођач мора испунити услове да је производ дизајниран и произведен у складу са важећим  здравственим и безбедносним захтевима. Они су наведени у Правилнику о ЛЗО.

Преузми датотеку

Бринете се да не оболите од COVID-а 19?

Коришћење кривотворене (небезбедне) личне заштитне опреме – ЛЗО, укључујући кривотворене маске за лице и рукавице, може довести до озбиљних последица. Кривотворена ЛЗО не пружа поуздану заштиту корисника од повреда или инфекције, укључујући вирусе као што је COVID-19. Кривотворена ЛЗО се може направити од јефтиних компоненти које не задовољавају стандарде и најчешће није произведена у складу са безбедносним прописима.

Преузми датотеку

Да ли сте спремни да ризикујете свој живот због јефтиног телефонског позива?

Кривотворени мобилни телефони и опрема могу се брзо покварити и постати неупотребљиви, јер се не производе у складу са безбедносним стандардима. Кривотворени мобилни телефони и опрема се производе од јефтиних компоненти лошег квалитета и могу садржати хемикалије које су опасне по здравље и/или лако запаљиве, и могу изазвати електрични удар и пожар.

Преузми датотеку

Да ли желите да унаказите свој изглед?

Коришћење кривотворених козметичких производа, укључујући кривотворену шминку и парфеме, може довести до озбиљних ризика по здравље. Кривотворитељи обично не поштују здравствене и безбедносне прописе и користе јефтине хемикалије које могу бити опасне по здравље и безбедност, како би остварили што већи профит за себе.

Преузми датотеку

Да ли бисте ризиковали живот свога детета?

Куповином кривотворених играчака, ризикујете здравље свог детета јер се не производе у складу са здравственим и безбедносним стандардима, а могу се брзо покварити или чак постати неупотребљиве. Те играчке једноставно нису безбедне за употребу.

Преузми датотеку

Да ли заиста знате какву храну и пића конзумирате?

Да ли знате да се кривотворе и свакодневни производи као што су храна и пиће који могу бити претња по ваше здравље и безбедност? За разлику од произвођача оригиналних прехрамбених производа и пића, они који кривотворе ове производе обично не поштују здравствене и безбедносне прописе.

Преузми датотеку

О жигу и регистрацији интернет домена

Носилац жига, по правилу, жели да на Интернету буде присутан путем интернет aдресе која је истоветна или слична његовој робној марки. Да би то постигао, неопходно је да региструје назив интернет домена. У сарадњи са Привредном комором Србије и Регистром националних интернет домена Србије, Завод за интелектуалну својину је издао водич за заштиту жига и интернет домена.

Преузми датотеку

Шта је ознака географског порекла?

У питању је право којим се штите две врсте ознака: имена порекла и географске ознаке.

Преузми датотеку

Шта је ауторско право?

Ауторским правом се штити широк дијапазон књижевних, научних, стручних и уметничких дела.

Преузми датотеку

Заштита новог изгледа производа дизајном

Индустријски дизајн је оно што чини неки производ атрактивним и привлачним; стога он повећава његову тржишну вредност као и могућност његовог пласмана на тржишту.

Преузми датотеку

Жиг – препознатљивост на тржишту

Жигови су на много начина имиџ вашег посла и дају вашем предузећу могућност да боље пласира на тржишту робе или услуге. Али жигови се не користе само за идентификацију.

Преузми датотеку

Интелектуална својина – инвестиција за будућност

Стратегија одрживог развоја Републике Србије захтева стварање привреде засноване на знању. За постизање овог циља од суштинске је важности развити одрживу конкурентност малих и средњих предузећа у Србији уз помоћ њиховог капацитета за иновације и заштиту интелектуалне својине.

Преузми датотеку

Билтен ЕИЦ

Од свог оснивања, Едукативно-информативни центар издаје двомесечни Билтен, који садржи информације о актуелним темама у области интелектуалне својине. Билтен Едукативно-информативног центра намењен је свим организацијама и појединцима који се баве интелектуалном својином или желе нешто да сазнају у овој области. Све досадашње билтене можете погледати на следећем линку.

Анализа економских ефеката кривотворења и пиратерије у Србији

Квалитативна и квантитативна анализа кривотворења и пиратерије и њихов утицај на бруто домаћи производ (БДП) и запосленост у Србији за период од 2015-2019 године.

Преузми датотеку

95 година заштите интелектуалне својине у Републици Србији

Поводом обележавања 95 година заштите интелектуалне својине у Републици Србији, у 2015. години је од стране Завода за интелектуалну својину Републике Србије припремљена и издата монографија која обухвата бројна права индустријске својине у Републици Србији која су примењена у нашој земљи, али и иностранству.

Преузми датотеку

Анализа кривотворења и пиратерије у Србији

Циљ ове анализе је да се оцене садашње размере и обим криминала у области интелектуалне својине у Србији, са посебним освртом на кривотворење и пиратерију. Анализа је спроведена у периоду од октобра 2014. до марта 2015. Обухватала је преглед постојеће литературе, разговоре са представницима институција у Србији надлежних за спровођење права интелектуалне својине, састанке са носиоцима права у Србији, разговоре са међународним телима за спровођење права интелектуалне својине, комуникације са међународним носиоцима права и испитивање тржишта.

Преузми датотеку

Списак институција које се активно баве спровођењем права интелектуалне својине

Неколико међународних институција на својим интернет страницама пружа информације о спровођењу права интелектуалне својине. У овој публикацији представљени су главни актери међу њима.

Преузми датотеку

Утицај криминала у домену интелектуалне својине

Укупна вредност пиратске и фалсификоване робе у свету превазилази 250 милијарди долара. Поред великих губитака које подносе носиоци права на оригиналне производе, кривотворена роба представља озбиљну опасност за здравље и безбедност људи, будући да се она може наћи у свим секторима, укључујући производњу хране и пиће, резервних делова за авионе и медицинских средстава.

Преузми датотеку

Патентне информације – у служби развоја привреде

Патентне информације су информације техничког и правног карактера садржане у патентним документима који се објављују периодично од стране националних или регионалних завода за патенте. Патентни документи обухватају објављене пријаве патената као и одобрене патенте и мале патенте.

Преузми датотеку

Како заштитити проналазак

Патент је искључиво право признато за проналазак који је производ или поступак који обезбеђује нов начин да се нешто уради или нуди ново техничко решење проблема.

Преузми датотеку

Биопатенти и будућност биотехнологије

У погледу развоја и пружања подршке напретку Европске уније посредством биоекономије засноване на знању, биотехнолошки патенти имају велику вредност. Oва публикација пружа информације о патентибилним биотехнолошким проналасцима, као и преглед глобалних трендова у овој области.

Преузми датотеку

Бавите се истраживањем? Размишљајте о патентима

Ова брошура пружа увид у промене у култури коришћења система интелектуалне својине, које се дешавају на универзитетима и у јавним истраживачким организацијама. У њој су приказани трендови патентирања резултата истраживања, дати су савети о објављивању резултата истраживања и пружене су смернице истраживачима како да приступе изворима релевантних информација.

Преузми датотеку

Патенти за софтвер?

Да би се одобрио патент за проналазак примењен на рачунару, технички проблем се мора решити на нов и неочигледан начин. У овој публикацији можете се упознати са принципима патентибилности проналазака примењених на рачунару, њиховој користи за друштво, као и пракси испитивања у Европском заводу за патенте.

Преузми датотеку

Патенти из биотехнологије

Биотехнологија је једна од области са највећим растом, што се огледа у све већем броју пријава патената. Ова брошура пружа информације о могућностима које патентни систем пружа у области биотехнологије, уз осврт на законска ограничења и неколико важних примера.

Преузми датотеку

Европски патенти и поступак признања патента

Ова брошура пружа информације о предностима заштите европског патента, када и како је потребно започети процес подношења пријаве за европски патент и друге битне елементе система европског патента.

Преузми датотеку

Нанотехнологија и патенти

Нанотехнологија је предодређена да буде једна од кључних технолошких области XXI века. Број европских патентних пријава за проналаске из области нанотехнологије се у последњих 20 година утростручио. Сазнајте више о претраживању патената и подношењу патентних пријава у овој области.

Преузми датотеку

Чиста енергија и патенти

Кјото протокол је условио значајан пораст броја патената у области чисте енергије. Међутим, проналажење релевантних информација о патентима у технологијама релевантним за област чисте енергије није лак задатак. Ова брошура пружа смернице за претраживање проналазака у области технологије чисте енергије у бази патентне документације Европског завода за патенте.

Преузми датотеку

Стратегија развоја интелектуалне својине у Србији за период од 2018-2022. године

Стратегија развоја интелектуалне својине одређује правце, мере и циљеве краткорочног, средњорочног и дугорочног развоја система интелектуалне својине у Републици Србији, како би он био усклађен са развојним интересима земље.

Преузми датотеку

Стратегија развоја интелектуалне својине у Србији за период од 2011-2015. године

Стратегија развоја интелектуалне својине одређује правце, мере и циљеве краткорочног, средњорочног и дугорочног развоја система интелектуалне својине у Републици Србији, како би он био усклађен са развојним интересима земље.

Преузми датотеку

Приручник о ресурсима за наставу о интелектуалној својини у земљама Западног Балкана и Турској

Разумевање улоге интелектуалне својине у иновацијама и њеног доприноса за образовни, друштвени и културни напредак, као и њеног значаја за раст трговине и привреде. Овај приручник у издању Queen Mary Универзитета у Лондону доступан је само на енглеском језику.

Преузми датотеку

Анализа иновационе делатности у Србији

Студија „Анализа иновационе делатности у Србији“ даје увид у постојеће стање у погледу иновационих делатности у нашој земљи, уз анализу стратегије научног и технолошког развоја и партнерства за национални иновациони систем. Иновациони потенцијал разматран је у односу на седам националних приоритета у области истраживања и развоја.

Преузми датотеку

Укључивање интелектуалне својине у формулисање иновационе политике у Србији

Главни циљ израде ове студије био је да се детаљно сагледа постојећи иновациони систем у Србији, као и да се предложи обим у којем би било потребно укључити интелектуалну својину у иновациони систем. У оквиру истраживања, извршено је мапирање иновационог система у Србији уз идентификацију његових кључних институција и актера. Студија је на енглеском језику.

Преузми датотеку

Мала и средња предузећа и интелектуална својина

Студија „Мала и средња предузећа и интелектуална својина“ пружа стање у привреди у погледу инвестиција и релевантних прописа који утичу на успешно пословање са посебним освртом на МСП и њихово коришћење права интелектуалне својине по индустријским секторима.

Преузми датотеку

Допринос делатности заснованих на ауторском праву привреди Србије

Ово је прва студија у Србији израђена у складу са WIPO методологијом, која је развијена да би се утврдио економски допринос делатности заснованих на ауторском праву са циљем да се постигне највећи могући степен упоредивости између националних студија у овој области.

Преузми датотеку

Како добити Европски патент

Водич за подношење пријава има за циљ да пружи привредним друштвима, проналазачима и њиховим заступницима преглед поступка за подношење европске пријаве патента.

Преузми датотеку

Размена вредности

Овај приручник нуди смернице за закључивање уговора о лиценцирању технологије. Он може постати користан део вашег алата за приступ одговарајућим технологијама и остваривање пословне и финансијске конкурентности на бази практичне примене патената и знања којима располажете. Прочитајте напомену у вези са коришћењем овог приручника.

Преузми датотеку

Упутство за коришћење базе ESPACENET

Овај водич пружа информације о свим могућностима које нуди слободан приступ колекцији са више од 100 милиона патентних докумената из целог света која садржи информације о проналасцима и техничким достигнућима од 1836. године до данас.

Преузми датотеку

Улога интелектуалне својине у маркетингу занатских производа и дела ликовне и примењене уметности

Приручник посвећен вези између успешног маркетинга у области заната и визуелних уметности и одговарајуће примене инструмената система интелектуалне својине. Изнети су примери управљања интелектуалном својином у сектору заната и ликовних и примењених уметности.

Преузми датотеку

Тајне интелектуалне својине – водич за мале и средње извознике

Oвај водич сачињен је у форми питања и одговора и објашњава основне концепте и принципе у вези са правима интелектуалне својине: власништво над правима од стране запослених, уговарање, лиценцирање, трансфер технологије, заштита у иностранству, и друге теме које су важне за успешно пословање.

Преузми датотеку

Управљање интелектуалном својином у пословању

Ова публикација представља водич за коришћење интелектуалне својине за остваривање конкурентности на тржишту. Циљ приручника је да прикаже какве све погодности интелектуална својина може донети свом кориснику.

Преузми датотеку

Процена вредности интелектуалне својине

У овом издању можете да се упознате са прегледом метода за процену вредности интелектуалне својине. Цео процес је сликовито приказан на једном случају из праксе.

Преузми датотеку

Стрип о ауторском праву

Овај стрип прича о авантурама четири тинејџера који уче шта су ауторска права како они и друштво у целини могу имати користи од њих. WIPO стрипови намењени су основцима, али их и одрасли сматрају корисним за разумевање права интелектуалне својине.

Преузми датотеку

Стрип о жиговима

Овај стрип је прича о авантурама четири тинејџера који уче шта су жигови и како они и друштво у целини могу имати користи од њих. WIPO стрипови намењени су основцима, али их и одрасли сматрају корисним за разумевање права интелектуалне својине.

Преузми датотеку

Стрип о патентима

Овај стрип прича о авантурама четири тинејџера који уче шта су патенти и како они и друштво у целини могу имати користи од њих. WIPO стрипови намењени су основцима, али их и одрасли сматрају корисним за разумевање права интелектуалне својине.

Преузми датотеку

Креативни израз

Ауторским правом штите се оригинална дела, као што су књиге, часописи, новине, музичка дела, слике, фотографије, скулптуре, видео игрице и оригиналне базе података.

Преузми датотеку

Допадљив изглед

Примамљивост визуелног изгледа производа једна је од најважнијих карактеристика која утиче на његову конкурентност на тржишту и често је пресудна у доношењу  одлуке за куповину одређеног производа. Зато свако успешно предузеће мора научити како да заштити дизајн својих производа.

Преузми датотеку

Како се ствара жиг

Жигови су један од главних елемената маркетинга и имиџа сваког предузећа. Стога би, у циљу развоја конкурентности, свако привредно друштво требало да у сопствену пословну стратегију укључи и стратегију употребе жига.

Преузми датотеку

Проналазећи будућност

Патенти су једно од најважнијих савремених средстава сваког предузећа, који му омогућавају да што боље искористи нове иновативне идеје и технолошке капацитете и тако ојача свој пословни, маркетиншки и извозни положај.

Преузми датотеку

Шта је интелектуална својина?

Ова публикација Светске организације за интелектуалну својину је водич за интелектуалну својину. Полазећи од основних информација о патенту, жигу, индустријском дизајну, географској ознаци и ауторском и сродним правима, као и општих информација о самој интелектуалној својини, ово издање представља незаменљиво штиво за оне који желе да се упознају са светом интелектуалне својине.

Преузми датотеку