Стримовање и преузимање података

Филмови, серије, музика и књижевна дела се могу наћи на Интернету и може бити тешко разликовати веб локације легалног и илегалног садржаја. Некритичка употреба културних садржаја на Интернету може утицати и на вас и на аутора који стоји иза тог садржаја. Погледајте савете за проналажење легалног садржаја на Интернету и пронађите одговоре шта је дозвољено у разним областима.

Легална употреба

Није увек лако знати да ли веб локација нуди легални или илегални садржај. Криминалци који стоје иза илегалних веб локација често су добри у томе да њихове веб странице изгледају попут оних које нуде легални садржај.

Када је веб локација незаконита?
Веб локација је илегална када веб страница чини филмове, серије, музику, литературу итд. доступним јавности без договора са носиоцима права. То значи да људи који су уложили време, енергију и новац у развој културних садржаја нису плаћени за свој рад, већ криминалци профитирају на производу који није њихов.

7 знакова који откривају веб локацију са илегалним садржајем
Иако се многе веб локације са илегалним садржајем затварају, и даље постоји ризик да се нађу на веб локацијама са илегалним садржајем. Обратити додатну пажњу у случајевима када:

  • Сав садржај је бесплатан, чак и најновији филмови за које обично плаћате гледање
  • Можете да гледате најновије филмове који се и даље приказују само у биоскопу
  • Постоји доста искачућих реклама
  • На веб локацији постоје правописне грешке
  • Назив веб странице изгледа чудно
  • Одмах вас преусмерава на нову адресу веб локације
  • Не можете ступити у контакт са онима који стоје иза веб странице

Пронађите легални културни садржај на мрежи!

Зашто одабрати легални садржај?

Може бити тешко разликовати веб локације са легалним и илегалним садржајем. Али ако некритички користите садржаје на Интернету, то може утицати на вас и уметника који је креирао такав садржај.

Како то утиче на вас?
Некритичка употреба креатитвних садржаја на Интернету може утицати и на вас и на креаторе. Када илегалне веб локације нуде бесплатне филмове или јефтине копије дизајнерског намештаја, то се ради без договора са правим власницима, који су уложили време, енергију и новац у стварање дела културе или искуства у којем можете уживати. Другим речима, креатори нису плаћени за свој рад, већ ће уместо тога, у многим случајевима, криминалци који стоје иза илегалне веб странице зарадити новац, који се често користи за финансирање организованог криминала.

За вас као потрошача то такође значи да постајете рањиви на злонамерни софтвер који са вашег рачунара може да преузме приватне информације попут слика и података о кредитној картици – информација које често заврше у рукама криминалаца. Штавише, не постајете рањиви само ви – чак и ваши пријатељи и породица могу постати рањиви ако на рачунару имате осетљиве информације о њима.

Равнотежа између интереса
Правила о ауторским правима представљају равнотежу између два интереса. С једне стране, мора се осигурати да креативни уметници и извођачи добијају накнаду за употребу својих дела. С друге стране, приступ корисника и ширење књижевних или уметничких дела не би требало непотребно ограничавати. Стога и постоје правила у интересу друштва, носилаца права и корисника, јер промовишу нову продукцију и истовремено обезбеђују приступ широј публици.

Последице
Кршење закона о ауторским правима може резултирати новчаном казном или затвором. Такође ризикујете да будете одговорни за штету. Ово важи и ако допринесете кршењу права.

ZIS