Поред Лесковачког домаћег ајвара, Лесковачке спрже, Лесковачког роштиљ меса за географско подручје Лесковца се везује и четврти производ заштићен географским пореклом, а то је Лесковачка љутеница. У питању је име порекла које је пред Заводом регистровано крајем октобра ове године.
„Лесковачка љутеница” је аутохтони прехрамбени производ који се добија од упрженог и пастеризованог поврћа и то од свежег парадајза (сорти Новосадски јабучар, односно Воловско срце) и свеже љуте паприке (сорти Џинка, односно Пламена) и производи се искључиво на традиционалан начин.
„Лесковачка љутеница” је производ густе, мазиве, хомогене текстуре са видљивим комадима поврћа (паприке), а без издвајања течности, тамно црвене боје, пријатне љутине, умерено слана са избалансираним односом киселина и шећера.
„Лесковачка љутеница” садржи значајне количине капсаицина, дихидрокапсаицина, укупних каротеноида са највећим уделом ликопена, укупних фенола и флавоноида који испољавају синергистичко дејство и значајну антиоксидативну активност у борби против слободних радикала. На тај начин овај аутохтони производ има повољан утицај на здравље.
О специфичностима „Лесковачке љутенице” се детаљније можете упознати на следећем линку.