Да ли сте пробали јединствен млечни производ пореклом из Лужничке котлине?
„Лужничка вурда” је географска ознака која је регистрована током 2023. године у Заводу за интелектуалну својину.
„Лужничка вурда” је меки сир са сталним процесом зрења који има хомогену, кремасто-мазиву конзистенцију, глатку структуру, беле је боје, благо киселог млечног мириса са специфичном пријатном аромом, благо киселог млечног укуса, са израженим пријатним укусом, не превише слан нити јаке киселости и без присуства горчине.
„Лужничка вурда” се добија од крављег млека добијеног са пашњака Лужничке котлине. Анализа квалитета указује да садржи минимум 40% млечне масти у сувој материји, максимално 3% кухињске соли, минимум 77% воде у сувој материји, pH вредности од 4 до 4,5 која је нижа од просечних вредности сличних производа (цеђено кисело млеко pH 4,7).
На специфичан укус „Лужничке вурде”, поред квалитетног млека, снажно утиче температурна инверзија ваздуха која је одлика Лужничке котлине. Велике разлике између дневних и ноћних температура које се крећу од 20°C до 30°C утичу на квалитет производа који се одражава кроз испресецан процес зрења-врења што производу даје кремастију структуру, блажи и пријатнији кисело-млечни укус. Овај производ се конзумира када сазри, односно након минимум 7 дана проведених у зрењу (током летњег периода). За један килограм вурде је потребно од 4 до 6 литара млека.
Напомена о ауторским правима:
Слике коришћене за ову вест објављене су уз сагласност ТО Бабушница.