„Златарски сир” је име порекла за меки пуномасни сир са најмање 50% садржаја млечне масти у сувој материји који се производи искључиво на дефинисаном подручју Златара. Златарски сир има јасно изражен пријатан ферментисан укус, не превише слан и кисео.
Удружење произвођача „Златарски сир” континуирано показује квалитет произведеног сира кроз сертификацију производа. Ово удружење је у марту 2025. године обновило статус овлашћеног корисника „Златарског сира”. Наведено указује да искључиво сертификовани произвођачи овог удружења имају право да користе ознаку „Златарски сир” за обележавање својих производа. Сертификовани произвођачи/кооперанти су Миланка Тртовић, Милош Палић, Милош Шпица и Слађана Пушићић из Нове Вароши.
Статус овлашћеног корисника одређене ознаке географског порекла може стећи сваки произвођач који на одређеном географском подручју производи производе који се означавају називом тог географског подручја и чија су посебна својства и квалитет која су дефинисана елаборатом, проверена и гарантована од сертификационог тела кроз издати сертификат.
Напомена о ауторским правима:
Фотографије су објављене уз сагласност Удружења произвођача Златарски сир.