Светски дан хране је међународни дан који се обележава сваке године широм света 16. октобра у знак сећања на датум оснивања Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду 1945. године. Дан је установљен како би се подигла свест о проблемима глади и сиромаштва у свету, али и промовисала безбедност хране, и право на приступ храни за све а самим тим и важност иновација које то омогућују. Овај дан, који се сваке године обележава у преко 150 земаља света, у Србији се обележава од 2001. године уз подршку Министарства здравља Републике Србије.
Гледано кроз патентну документацију пораст пријава патената из ове области је значајан што указује на потребу суочавања са глобалним изазовима безбедности хране, њене одрживости и одговорне потрошње и производње за све. Светски дан хране ове године одржава се под слоганом „Рука у руци за бољу храну и бољу будућност“. Порука је позитивна, колективна, мотивишућа, указује на сарадњу, јединство и заједничку одговорност.
Било да се ради о уређају за печење палачинки (ЕП2810561), коктелу од уза (ЕП1099752) или нискокалоричној чоколади (ЕП3305088), анализа патентних докумената указује на тренд повећаног интересовања за иновације у области хране, а самим тим и будућих одлука у истраживању, пословању и креирању политика које на одржив начин омогућавају услове за производњу довољне количине хране за све.