Патенти

Никола Тесла

(1856-1943)

Никола Тесла, наш највећи научник и проналазач, непресушан је извор инспирације за бројне генерације научника, стручњака и проналазача. Његово најзначајније дело представљају проналасци на којима почива наш свакодневни живот. Ово се пре свега односи на његов систем наизменичних струја, чије је кључне компоненте – систем за дистрибуцију наизменичних струја и одгова- рајуће моторе наизменичне струје – Тесла пронашао.

За поменутим системом су уследили његови бројни проналасци из области струја високе фреквенције и високог напона, укључујући трансформатор назван његовим именом, као и из области бежичног преноса где је, између осталог, дао пресудан допринос настанку радија.Творац је даљинског управљања, а његов проналазачки дух се огледао и у области генерисања и примене рентгенског зрачења, електротерапије, као и система расвете. Поред електротехнике, Тесла се бавио и различитим другим областима технике, а превасходно машинством.

Својим највећим делом је сматрао светски систем бежичног преноса информацијa и енергије, који је наменио добробити целог човечанства и чију реализацију је покушао да започне у Ворденклифу, САД.

ZIS ZIS

Велики број својих проналазака Тесла је заштитио патентима. До сада је утврђено да је Никола Тесла имао 116 основних патената, од којих су 109 амерички патенти и 7 британски патенти, којима је Тесла заштитио укупно 125 различитих проналазака. Такође је утврђено да је Тесла за своје проналаске добио бар 311 патената у 27 различитих земаља света. Дан рођења Николе Тесле, 10. јул, проглашен је Даном науке у Републици Србији 2010. године.