Патенти

Добривоје Божић

(1886-1967)

Добривоје Божић рођен је у Рашкој, живео је у Краљеву, а студирао на Високој техничкој школи у Карслруеу и Дрездену, где му је између осталих, професор био и Рудолф Дизел. По завршетку студија 1911. године добија посао у Српским државним железницама где почиње истраживачки рад на унапређењу Вестингхаусове ваздушне кочнице. Као добровољац и инжењер учествовао је прво у Балканским ратовима, а затим у Првом светском рату где се борио и у Церској битци. У периоду 1919-1931. настају његови најзначајнији проналасци из области кочница за шинска возила за које добија 1928. године и сертификат од Међународне уније железница за употребу у међународном саобраћају. Божић је заслужан за решење распоредника ваздушних кочница са три радна притиска, које је постало основ за сва каснија решења железничких кочионих система. Његово решење је познато у стручним круговима као „Божићева кочница“. У Краљевини Југославији у то време није било могуће производити кочионе системе, па Божић продаје патенте Шкоди за 400.000 долара, с тим што је заштитио интересе своје земље и Југословенским државним железницама омогућио њихово бесплатно коришћење.

 

 

Продајом својих патената Божић је стекао иметак који је инвестирао у индустрију и некретнине, а једна од њих је била новоизграђена вила у Крунској 69 у Београду у коју се Божићева породица уселила 1939. године.

До сада су откривена 62 патента Добривоја Божића и то не само из области кочионих система шинских возила. Божићеви патенти су признати у 18 земаља на основу 14 основних патената регистрованих у Француској, тадашњој Краљевини Југославији, Немачкој и Пољској.