Патенти

Миомир К. Вукобратовић

(1931-2012)

Редовни члан Српске академије наука и уметности – САНУ, оснивач и први председник Академије инжењерских наука Србије и Црне Горе, директор лабораторије за роботику Института „Михаило Пупин“, редовни професор Машинског факултета и научни саветник Електро-техничког факултета у Београду, сматра се једним од зачетника роботике у Србији и оснивачем београдске школе роботике. Члан бројних иностраних научних и инжењерских академија. Добитник је бројних највиших домаћих и међународних признања у области роботике, а 2006. године додељено му је признање за животно дело од Светског конгреса аутоматике (WAC).

Вукобратовић је један од најцитиранијих експерата у свету из домена роботике. Поставио је теорију такозване „тачке нула момента“ коју користе и данас сви хумaноидни роботи са савременим модификацијама, али су базично теоријске основе постављене у Институту Михаило Пупин.

Активна протеза за инвалиде са натколеном ампутацијом за ход по равном, уз и низ степенице“ је регистована патентом Миомира Вукобратовића под бројем YU 48268 B. Овај уређај је развијен 1993. године. Протеза за инвалиде са натколеном ампутацијом је активни протетички уређај с два степена слободе. Уређај омогућава кориснику природан људски ход који је микропроцесорски управљан где корисник претходно регулише дужину и фреквенцију корака. Уз помоћ уређаја значајно је лакше пењање уз степенице, као и кретање по неравном терену.