Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Процес патентирања

Проналазак може бити патентиран само ако је:

  • Нов и претходно необјављен.
  • Има инвентивни ниво који није очигледан експерту у тој области технологије.
  • Индустријски примењив – то јест, ако је могуће произвести и употребити проналазак.

Компјутерски програм као такав може бити заштићен ауторским правом али не и патентом у Европи. Међутим, проналазак који је уз помоћ софтвера имплементиран на рачунарима – на пример, унапређени систем за управљање подацима – могуће је патентирати у Европи. Сигурно ће вам требати савет патентног заступника приликом патентирања проналазака примењених уз помоћ рачунара зато што се пракса између Европе и САД може разликовати.

Пословни методи могу бити патентабилни у САД али их није лако патентирати у другим земљама.

Увек тражите савет патентног заступника ако вас брине да ли је ваша идеја патентабилна.

Нека питања за разматрање пре него што се одлучите за патентирање

(Такође погледајте Стратегију патентирања у даљњем тексту.)

  • Да ли вам је заиста потребан патент? Да ли би нека комбинација других облика права ИС адекватно штитила вашу идеју? И будите искрени према себи – да ли сте можда више мотивисани сујетом (изгледи да имате патент на своје име) него комерцијалном неопходношћу?
  • Да ли имате увид у укупне трошкове патентирања (који би требало да укључе годишње накнаде за обнављање у свакој земљи у којој имате заштиту)? Да ли је вероватно да ваш проналазак заради довољно прихода да би оправдао трошкове? Обично, не би требало да подносите захтев за патент док у потпуности не истражите комерцијалне и финансијске потенцијале ваше идеје.
  • Да ли је право време да поднесете захтев за патент? Подношењем захтева започињете низ акција које се не могу одлагати. Да ли подносите захтев за патент рано или чекате док проналазак не буде спреман за тржиште и способнији да поврати трошкове права ИС? Касније може бити боље него раније али околности ће варирати тако да би увек требало да тражите савет патентног заступника.
  • Да ли ваш проналазак има кратки животни циклус? Процес патентирања обично траје 3-4 године. Ако је ваш проналазак намењен високо конкурентном тржишту на којем се производи брзо мењају или унапређују, ваш патент може изгубити на вредности док не буде одобрен.
  • Ко ће платити да спроводи права из вашег патента? Национални заводи за ИС не спроводе права из патента нити прате евентуалне повреде права. То су одговорности власника патента или корисника лиценце. Док вам средства за спровођење права из вашег патента не буду потенцијално доступна – од накнаде на основу лиценце или прихода од продаје – патент може пружити само ограничену практичну заштиту.
  • Колико снажно би ваш патент могао да се одупре правном оспоравању? Дефинитивно ће вам бити потребан савет патентног заступника у вези са снагом ваших патентних захтева. Ово је важно зато што се валидност патентних захтева често оспорава обично од стране конкурената који хоће да копирају успешан производ. Уколико успеју, можете остати са безвредним патентом и пресудом да платите њихове трошкове парнице.

 

ZIS