Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Стратегија патентирања

Патентирање је много више од простог испуњавања формалних захтева завода за патенте. Требало би да уклопите захтев за патент у шири оквир развоја свог проналаска. Тачке за дискусију са вашим заступником за патенте могу укључити следеће:

Када поднети захтев за признање патента?

Због формалности процеса за подношење захтева за признање патента, избор тренутка за подношење може много да значи због притисака којима ћете касније бити изложени. Да ли је боље поднети захтев за патент раније или касније?

Нема лаког одговора на ово питање. Многи проналазачи желе да поднесу захтев за патент што је могуће раније – ипак многе успешне компаније одлажу подношење док производи нису скоро спремни за тржиште.

Недостатак раног подношења захтева је у томе што можете претрпети значајне трошкове пре него што сазнате да ли је ваша идеја комерцијално одржива.

Кандидати имају до две године од подношења захтева за признање док не почну да добијају значајне накнаде за патенте али ово је ретко довољно да би се постигао лиценцни уговор са компанијом. То чак не мора да буде довољно ни да би се установили комерцијални изгледи проналаска.

Недостатак касног подношења патентне пријаве је што неко може поднети врло сличну идеју пре вас.

За многе индивидуалне проналазаче трошак ће бити главни фактор. Што касније поднесете захтев, дуже одлажете трошкове. Али колико касно можете да себи приуштите? Докле год је она или он упознат са свим чињеницама, ваш заступник за патенте може идентификовати оптимални датум за подношење и саветовати вам кораке које можете предузети да у међувремену заштитите своју идеју.

Притисак за подношење патентне пријаве

Можете бити наведени да поднесете патентну пријаву прерано јер вам пословни саветници или потенцијална компанија која би купила лиценцу говоре да је то оно што би требало да урадите. Увек размотрите чији су интереси највише задовољени тим саветом. У многим случајевима ће у томе бити мало користи за вас.

Наставак претраживања стања технике

Свет се не зауставља с подношењем патентне пријаве. Морате наставити са претраживањем патената и производа јер је могуће да се након што сте поднели захтев догоди нешто што би могло да утиче на каснију одлуку да ли да наставите са вашим захтевом.

Лиценцирање или старт-уп бизнис?

Период између подношења захтева и захтевања суштинског испитивања би требало да се искористи за тражење прилике за експлоатацију проналаска. Чак и ако је ваш први избор лиценцни уговор, може бити корисно да одредите датум после ког планирате да почнете с послом. Разлог за то је да ако ниједна компанија не покаже интересовање за вашу идеју, не желите да дођете до фазе суштинског испитивања без друге опције за почетак комерцијалног искоришћавања.

Поновно подношење

Можете добити још времена за тражење лиценцног споразума повлачењем свог захтева за заштиту проналаскаи поновним каснијим подношењем. Ово је тактика коју морате дискутовати са вашим заступником за патенте, или можете изгубити више него што добијете.

Привремена предност

Могуће је користити патентну пријаву за чисто привремену предност и да одбијете суштинско испитивање. На пример, можете пожелети да га искористите да бисте заштитили идеју довољно дуго да постигнете своје циљеве експлоатације. И опет, морате о овоме расправљати са својим заступником за патенте јер могу постојати ризици које још нисте размотрили. Једна скоро сигурна последица одустајања од захтева је да ће бити много теже – у ствари, вероватно немогуће – да било коме лиценцирате свој проналазак.

Само објављивање ваше патентне пријаве може бити довољно. Једном кад је објављен, потенцијални купци и пословни партнери могу сазнати за ваш проналазак и ступити у контакт са вама ако су заинтересовани. Ваш објављен захтев ће такође бити стање технике које може спречити конкуренте да патентирају исту или сличну идеју у будућности. Ово вам може омогућити да слободно радите на том тржишту чак и ако ваш захтев касније не буде одобрен. Ако се ово уклапа са вашом пословном стратегијом можете изабрати да не идете даље са процесом патентирања, поготово ако не можете да приуштите трошкове добијања патента или касније његовог спровођења.

Финансирање

Одобрен патент може помоћи да убедите инвеститоре да је ваша идеја вредна подшке и на тај начин се могу покрити трошкови патентирања. Стога би требало да размишљате о патенту не само као о средству за заштиту идеје већ и о инструменту за финансирање.

ZIS