Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Облици права интелектуалне својине

Регистрација дизајна

Сигурнија заштита дизајна долази кроз формалну регистрацију која и она може трајати до 25 година. Захтев се може упутити скоро свим националним заводима за ИС или Заводу за хармонизацију унутрашњег тржишта (ОHIM – Office of Harmonization for the Internal Market) уколико желите да дизајн буде регистрован у свим земљама Европске Уније.

Исти критеријум се примењује као и за нерегистровани дизајн: да би био валидно регистрован дизајн мора бити нов, да има „индивидуалан карактер“ и да буде резултат „слободе“ дизајна. Једна регистрација може штитити спољашње изгледе, орнаменте, украсе и логое који се могу применити на низ артикала (на пример, цветни дезен примењен на столњаке, постељину, завесе, земљано посуђе итд.)

Можете предузети акције против сваког ко прави, продаје, користи или увози производе који изгледају као регистровани индустријски дизан. За разлику од нерегистрованог дизајна, не постоји потреба да докажете да је други дизајн копија вашег – само треба да докажете да изгледа слично. Чак и дизајни који су случајно слични могу бити оспорени од носиоца регистрованог дизајна.

Процес пријаве је брз и релативно јефтин али регистрација дизајна обично има смисла само ако ће спољашњи изглед вашег производа бити особина која ће увелико допринети продаји производа.

ZIS