Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Облици права интелектуалне својине

Патент

Патентни системи постоје у већини земаља и њихова сврха је да охрабре развој нових технологија. Патент је облик легалног монопола – право да се каже: „Ово је моје и не можете га користити без мог одобрења а да ми не платите“ – који држава дозвољава у замену за јавно откривање идеја. И то је све.

Важно је разумети шта патент може а шта не може да уради. Патентирање ваше идеје неће нужно увећати његову комерцијалну вредност. Ако нико не жели ваш проналазак није вероватно да ће патент нешто променити. Али ако ваш проналазак има комерцијални потенцијал, патент може бити ваш једини начин да осигурате да ћетесамо ви имати финансијске користити од тога. Многи проналазачи комерцијално успешних производа признају да свој финансијски успех дугују скоро у у потпуности јакој патентној заштити.

Трошкови и сложеност патентирања могу бити проблем већини проналазача. Стога, одлука да поднесете захтев за заштиту патентом никад не сме бити донета без пажљивог разматрања неколико фактора (погледајте у даљем тексту). Најбоље би било да тражите савет патентног заступника пре него што донесете одлуку.

Ако одлучите да идете даље, требало би да дозволите да вас заступа патентни заступник за време дуготрајног, компликованог и често ригорозног процеса. Ако не користите патентног заступника, ризикујете да направите грешке које вас могу лишити ефиктивне заштите патената. Онда може бити мало изгледа да икада профитирате од своје идеје.

Уопште, патенти трају 20 година али само ако се плаћају годишње накнаде за одржавање права.

ZIS