Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Новост и стање технике

Зашто је новост битна?

За проналазак, недостатак новости је битан из два разлога:

  • Мало је вероватно да ћете стећи било каква права интелектуалне својине (Део 5) за идеју која није нова. У већини случајева то значи да ће ваша идеја имати малу или никакву комерцијалну вредност. (Изузеци укључују идеје које се за свој успех више ослањају на вешт маркетинг него на права интелектуалне својине или где се власник права слаже да лиценцира права ИС)
  • Идеја која није нова не може правно припадати вама. Ако неко други поседује права на њу, ризикујете да против вас буду предузете правне акције ако покушате да је користите без дозволе. Такође не можете тврдити да је идеја ваша чак иако нема правног власника (на пример, ако је идеја стара).

Новост сама по себи не значи много, чак иако је идеја нова. Да би проналазак имао добар комерцијални потенцијал, он мора представљати значајно унапређење стања технике.

Да ли проналазак поседује или не значајно унапређење зависи од много фактора. У технолошком смислу нека унапређења могу бити мала али са становишта тржишта имати високу комерцијалну вредност.

На пример, отварач на лименци чини једноставно техничко решење, али његове карактеристике – (а) причвршћен је нитном која не пробија конзерву, и (б) доња страна отварача је изведена тако да пружи механичку предност – чине га значајним проналаском са огромном комерцијалном вредношћу.
Са друге стране, могуће је да комерцијално успешна идеја буде нова али не нарочито инвентивна.

На пример, електричне четкице за зубе некада су биле прескупе да би се добро продавале. Тада је неко открио да је могуће користити много јефтинији мотор. Цене су пале, а продаја порасла. Ова нова врста електричне четкице за зубе једноставно је укључивала добро познати мотор и функционисала је на добро познат начин, тако да није било проналаска – али новина комбиновања мотора и четкице дала му је велику комерцијалну предност.

 

Шта је проналазак?
Шта је стање технике?
Конкурентска техничка решења
Зашто је новост битна?
Да ли је идеја „очигледна“?
Где проналазачи греше?
Претрага стања технике
Једноставно претраживање Espacenet-а
Професионална претрага патената

< Назад на све области и прву страну Приручника

ZIS