Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Новост и стање технике

Професионална претрага патената

Препоручљиво је користити услугу професионалног претраживања патената ако можете да је приуштите. Такве услуге обичну садрже:

  • ПАТЛИБ (PATent LIBrary) центар. Заједничка иницијатива националних завода за патенте земаља чланица ЕПО и њихових регионалних патентних центара за информисање, ПАТЛИБ мрежа се састоји од преко 300 центара широм Европе. Квалификовано и искусно особље може да пружи низ информативних услуга као и услуга претрага.
  • Претраге базе података које нуде многе библиотеке и службе за пословне информације. Многе од њих се нуде по ниској цени као јавна услуга али их не извршавају квалификовани и искусни претраживачи патената.Услуге комерцијалне претраге које нуде национални заводи за патенте. Опције и трошкови могу се разликовати..
  • Пружаоци услуга комерцијалне претраге. На овом тржишту постоји неколико великих компанија и много мањих специјализованих консултантских кућа. Погледајте, на пример, чланове PATCOM-а . Цене и услуге варирају, стога бирајте.

Претраживања која обављају патентни заступници. Цене обично варирају у зависности од услуге која вам је потребна. Патентни заступник ће такође моћи да вам помогне да протумачите своје резултате претраживања. То је посебна вештина у претрази патената.

 

Шта је проналазак?
Шта је стање технике?
Конкурентска техничка решења
Зашто је новост битна?
Да ли је идеја „очигледна“?
Где проналазачи греше?
Претрага стања технике
Једноставно претраживање Espacenet-а
Професионална претрага патената

< Назад на све области и прву страну Приручника

ZIS