Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Новост и стање технике

Претрага стања технике

Сада ћемо вас провести корак по корак кроз два поступка претраживања стања технике: претраживање производа и претраживање патената.

Морате урадити оба претраживања како бисте били сигурни да сте претражили детаљно, стање технике. Такође, битно је да их урадите пре него што потрошите значајне своте новца и времена на своју идеју.

Упозорења!

  • Понекад je стање технике могуће наћи за свега неколико минута на Интернету. Ако ви не потражите, компаније и инвеститори скоро сигурно хоће. Мало је вероватно да ћете добити помоћ или финансирање ако нађу значајно стање технике које сте ви пропустили.
  • Не игноришите доказе који вам се не допадају. Сврха претраживања стања технике је у тражењу доказа који могу да вам се не допадну, јер могу да угрозе ваш проналазак.
  • Одсуство релевантног стања технике у време ваше претраге не мора бити трајно одсуство. Тачније, требало би да докле год развијате своју идеју, периодично ажурирате своје претраге стања технике.
  • Ниједан извештај о претраживању стање технике – чак ни од званичног завода за патенте – није доказ апсолутне новости.

 

Корак 1: Налажење правих кључних речи

Да бисте повећали своје шансе да пронађете релевантне информације, посветите неко време дефинисању кључних речи или појмова за претраживање који најбоље описују вашу идеју.

Приликом коришћења претраживача, најочигледније кључне речи могу да одмогну. На пример, рецимо да је ваша идеја мишоловка. Претрага по речи „мишоловка“ даје више од 2 милиона погодака – немогућ број за претрагу од којих су многи ирелевантни.

Али потрага за „замка за глодаре“ (што иначе и јесте) и „хватање мишева“ (чему служи) доводи респективно до 20.000, односно 700 погодака. Добијен број докумената и даље није мали и адекватан, али је већа шанса да су релевантни те је корисно њима започети претраживање.

Још један проблем: најпродуктивнији појмови за претрагу могу бити специјални технички изрази које не знате. На пример, претрага за спољним уређајима који пумпају крв кроз људско тело захтевала би круцијални медицински израз „екстракорпорални“. Ако претраживање врши неко без медицинског знања мало је вероватно да би му био познат тај термин, али може га наћи приликом прегледа резултата добијених претрагом других кључних речи. Стога би било корисно урадити неколико прелиминарних претраживања да би се пронашле боље, адекватније кључне речи за даље прецизније претраживање.
Обратите пажњу и на нове термине за нове технологије: на пример, „виртуелно прилагођавање“ софтверским системима који замењују испробавање одеће у продавницама и „телемедицина“ за даљинско праћење пацијената у њиховим домовима.

 

Корак 2: Претрага производа

  • Морате сазнати шта се већ налази на тржишту:Да је слично вашој идеји (стање технике).
  • Да решава исти проблем (конкурентска техничка решења).

Застареле технологије или производи такође чине стање технике, зато ве важно да проверите како актуелне тако и изворе информација из прошлости.

Производи који су у развоју али још увек не и на тржишту такође могу бити стање технике, стога претражујте веб сајтове, сајмове,изложбе, индустријске часописе и слично. Посебно је важно претражити академске истраживачке активности, јер ту постоје многи нови производи, често годинама пре него што се као комерцијални производи појаве у јавности.Требало би, такође претраживати ван мреже-offline – у продавницама, књигама, периодици, штампаним каталозима итд.

Такође разговарајте са људима са релевантним искуством – на пример, трговцима на мало и добављачима – који ће током година видети производе како долазе и одлазе и можда су већ видели вашу идеју међу њима. (Пензионисани људи релевантне струке могу бити драгоцен извор информација јер њихово искуство сеже даље у прошлост од људи који сада раде!)

 

Корак 3: Претраживање патената

За многе идеје претраживање патената ће бити много важније него претраживање производа. Иако многи производи на тржишту немају патент, вероватно су знатно надмашени бројним идејама које су успешно патентиране, али никада нису доспеле на тржиште.
Претраживање патената укључује две вештине:

  1. Налажење сваког патентног документа који је релевантан за ваш проналазак.
  2. Тумачење значаја резултата ваше патентне претраге.

Показаћемо вам како да користите бесплатну базу података Espacenet Европског завода за патенте, која је и почетницима једноставна за употребу и која је 2020. године додатно унапређена

Међутим, мало је вероватно да ћете бити добри као професионални испитивач, па ће у неким случајевима бити препоручљиво да затражите од стручњака да за вас претражи. (Погледајте део Професионално претраживање патената.) Изузетак је кад постоји толико пуно стања технике да се ваше претраживање брзо заврши!

 

Колико дуго ће трајати ваша претрага?

Може варирати од неколико минута, ако су ваше прве кључне речи прецизне и постоји доста стања технике, до неколико сати.

Најбољи савет је да морате бити спремни да одвојите колико год је времена потребно да бисте били сигурни да сте урадили исправан посао. Ваша мисија је да нађете доказе који оспоравају новост вашег проналаска. Надате се да нећете успети у томе али у интересу темељне претраге морате то потиснути у својој глави.

Из истог разлога, претпоставите да ако не налазите стање технике, тражите на погрешним местима.

Наставите да тражите док се не уверите да више немате где да тражите. И водите евиденцију где сте све тражили и шта сте све релевантно пронашли.

Темељно и добро евидентирано претраживање је од суштинске важности – јер како другачије доказати одсуство стања технике.

 

Шта је проналазак?
Шта је стање технике?
Конкурентска техничка решења
Зашто је новост битна?
Да ли је идеја „очигледна“?
Где проналазачи греше?
Претрага стања технике
Једноставно претраживање Espacenet-а
Професионална претрага патената

< Назад на све области и прву страну Приручника

ZIS