Приручник за проналазаче

Заштита Ваше идеје

У неком тренутку ћете морати правно заштитити вашу интелектуалну својину (ИС) или нећете моћи да:

• Је безбедно откријете,
• Будете законски препознати као њен власник,
• Профитирате од комерцијалне експлоатације,
• Спречите или обесхрабрите њену неовлашћену употребу.

Постоји неколико облика заштите познате као права интелектуалне својине (ИС). Обично, најбољи начин да заштитите проналазак док еволуира је да користите стратешку комбинацију права ИС.

Многи проналазачи претпостављају да је једини начин да заштите своју идеју патентирање. Иако су патенти обично од примарне важности (видети поступак патентирања касније), такође треба размотрити и друге облике права интелектуалне својине. Један или више њих може имати важну улогу у заштити ваше идеје.

Патентни заступници
Другу важну улогу ће играти ваш патентни заступник. Право ИС је комплексна област закона која садржи многе опасности за неискусне проналазаче. Савет патентног заступника ће бити од помоћи када планирате ефикасну стратегију за заштиту ИС и суштински када одлучите да заштитите своју идеју.

Без обзира на њихово име, патентни заступници су углавном експерти за све облике права ИС. Они могу увећати шансе за добијање вредне заштите за вашу идеју и могу да вам помогну када наиђу проблеми.

Ваш патентни заступник требало би бити у могућности да вас у потпуности саветује у вези са интелектуалном својином у вашој земљи и целој Европи. Што се тиче интелектуалних права ван Европе, већина адвокатских фирми за патенте у вашој земљи ће моћи да делује у ваше име или да организује заступањеу било којој земљи.

Међутим, важно је разумети да ниједан патентни заступник не може да обезбеди да вам ваша права ИС донесу било какву финансијску корист. Експертиза патентног заступника је ограничена на законе о ИС. Одговорност за комерцијални успех вашег проналаска морате преузети ви или ваш тим експерата.

 

ZIS