Мала и средња предузећа

Заштитом робног знака и индустријског дизајна постајете озбиљан и поуздан пословни партнер

„Остварени резултат након регистрације жига и индустријског дизајна огледа се у озбиљности компаније да своју интелектуалну својину заштити правовремено и осигура поредак на тржишту ослањањем на ту заштиту. Многе компаније које партнерски учествују у сарадњи траже да у портфолију једне фирме буде правно обезбеђена заштита. На основу тога често траже да им се доставe копије исправе о жигу и индустријском дизајну.

Правно лице Foodland d.o.o (данас део Атлантик групе), је заштитило своје знакове жигом, а тегле и боце индустријским дизајном. Разлог за то је што се заштитом осигурава јединственост и препознатљивост на тржишту. Тиме се превентивно делује на конкуренцију у смислу заштите копирања брендова „Foodland“ и „Бакина Тајна“. Имали смо проблем са неовлашћеним економским искоришћавањем нашег знака/производа, али захваљујући правовременом реаговању спречили смо настанак штете. Наиме, такав производ који се појавио у једном тренутку на нашем тржишту у малопродајним објектима је врло брзо био повучен, након достављања опомене и копије исправе о жигу. Поред тога што штитимо своју интелектуалну својину, старамо се и о спречавању њеног неовлашћеног искоришћавања, али поштујемо и туђу интелектуалну својину.

Наш бренд „Бакина тајна“ стоји раме уз раме са најпознатијим светским брендовима у области прехрамбених производа, а наш нови дизајн флаша и теглица је јединствен и као такав чини наше производе атрактивним и привлачним, повећава њихову тржишну вредност и свакодневно осваја нове потрошаче. Тиме нису само отворени нови дистрибутивни канали, већ и комуникациони канал у којем је наш знак кључна реч за тајну саткану од сласти, доброг укуса и традиционалних рецепата.”

Милош Капор, правни саветник, Атлантик група

Искуства српских компанија

Сазнајте из прве руке приче српских компанија о искуству са интелектуалном својином