Мала и средња предузећа

Привредно друштво Гегула д.о.о - из спора о интелектуалној својини у пословну сарадњу

„Привредно друштво Гегула д.о.о је имао проблем приликом регистрације жига за знак за који је Завод у поступку испитивања пријаве за признање жига, утврдио да је сличан раније регистрованом жигу JOHNNIE WALKER. Поред тога примили смо писмо упозорења од носиоца овог жига Diageo Brands B.V. због повреде. Озбиљно смо схватили чињенице на које нам је у писму указано, те смо поступили по његовом захтеву. Након тога, на обострано задовољство, закључили смо споразум о сарадњи! Дакле, из једног спора произашло је пословно партнерство. Стога, пре него што неког тужите, размислите да ли се спор може решити мирним путем или можда може прерасти у пословну сарадњу.

Заштитили смо наш редизајнирани робни знак жигом. Знак се састоји из стилизације човека у шумадијској народној ношњи. Препознатљиви су опанци са повијеним врховима, јелек са национално везеном шаром, капа шајкача и бркови који су карактеристични за ,,правог српског сељака“. Особа стоји чврсто на ногама и у десној руци држи чокањ и наздравља свим људима добре воље. Знак садржи и слоган ГЕГУЛА – остани на ногама.

Регистрација жига донела нам је сигурност у пословању. Конкуренција нас са респектом прихвата као ,,озбиљне играче.“ Купци су задовољни (квалитетом и дизајном), а нарочито због тога што знају да купују нешто што је заштићено® и оригинално. Имамо низ предности и погодности код добављача. Сада нас сви организатори сајмова, манифестација и промоција са уважавањем позивају да учествујемо. Имамо много више гостију-посетилаца нашег сајта. Поред тога што смо заштитили свој знак, сходно развоју нових производа, планирамо да поднесемо нове пријаве за признање жига и индустријског дизајна. Затим, у оквиру сајмова које организујемо, који за циљ имају развој предузетништва и етно вредности у Србији, укључујемо предавања из интелектуалне својине. За сопствене едукативне потребе користимо публикације из ове области којима обилује сајт Завода (посебно књига Тајне интелектуалне својине-водич за мале и средње извознике). Захваљујући услузи Завода Дијагностика интелектуалне својине, сазнали смо и о значају правилног уређивања питања у вези са ауторским правом, за једно правно лице. Тако смо на наш веб сајт http://www.gegula.rs ставили ознаку „© 2013 Gegula Etno Centar Сва права задржана“.

Имајући у виду да ГЕГУЛА има добру позицију на домаћем тржишту и значајне купце у региону, ефикасним управљањем интелектуалном својином може се остварити значајна предност у односу на остале конкуренте. Стога, регистрација жига је само први корак. Пажљивим и редовним праћењем сопствене и конкурентске интелектуалне својине ГЕГУЛА се лакше, економичније и квалитетније стара о сопственим интелектуалним ресурсима.”

Милан Јовичић, власник

Искуства српских компанија

Сазнајте из прве руке приче српских компанија о искуству са интелектуалном својином