Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Сарадња са компанијама

Преговарање о лиценцном споразуму

Под претпоставком да је компанија оценила ваш проналазак и жели га, следећи корак је лиценцни споразум.

Морате да имате професионалну презентацију ако нисте уверени у сопствене способности преговарања или ако је вероватно да ће неки лиценцни споразум бити сложен – на пример, ако покрива неколико земаља. Тражите савет од вашег патентног заступника у вези са презентацијом.

За окончање већине преговора о лиценцирању потребно је пуно времена – често неколико месеци. Они такође могу бити извор конфликта јер се компанија и ви вероватно нећете сложити у вези вредности вашег проналаска.

Да бисте били добар преговарач морате бити способни да:

  • Све време знате шта желите од преговора.
  • Разумете позицију компаније.
  • Демонстрирате лични и професионални интегритет.
  • Имате храбрости да прекинете преговоре радије него да прихватите лоше услове.

Морате бити спремни да будете флексибилни. На пример, нема поенте инсистирати на финансијским условима које компанија једноставно не може да испуни. Већина лиценцних споразума настаје процесом договарања кроз који обе стране налазе обострано прихватљиве начине да дођу до онога што желе.

Међутим, преговори могу бити психолошки комплексни. Ако је хемија између људи врло лоша, можда неће бити могућности за прихватљив споразум. Стога би требало да планирате шта можете да урадите да одржите контролу. На крају, једини начин да сачувате контролу може бити повлачење из преговора ако не видите никакву предност у њиховом настављању. (Има доста истине у пословици „Онај ко може да напусти посао, контролише га“.)

 

ZIS