Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Сарадња са компанијама

Цео споразум – и остало

Следећа фаза процеса лиценцирања је претварање поглавља споразума у цео правни споразум.

То ће бити тако сложен и дугачак документ да се одговорност за њега мора препустити вашим правним заступницима. Само они могу да осигурају да је коначни споразум доследан поглављима документа.

Не сматрајте цео документ као прилику за поновно преговарање! Можемо само још једном да поновимо да сврха преговарања није победити него постићи споразум. Неке клаузуле могу да не буду тако повољне како сте желели али сваки покушај да промените оно што је договорено (осим грешака примећених од стране вашег правног заступника) ће вероватније упропастити споразум него што ће га унапредити.

И онда једног дана, коначно, имате ваш лиценцни споразум. Честитамо!

Али ово није крај вашег учешћа. Ви и ваш правни заступник морате стално пратити начин на који ваш лиценцни споразум функционише. Потребно је да обезбедите да добијате ваше исплате лиценцне накнаде и да корисник лиценце прави добар посао продавајући ваш проналазак.

Морате да пратите шта конкуренти раде јер неки од њих могу бити у искушењу да прекрше ваша права ИС. Други могу да унапреде своје производе, захтевајући да и ви унапредите своје.

Можете такође желети да истражите друге начине да искористите ваша права ИС да бисте створили друге прилике за лиценцирање – можда у сарадњи са вашим првим корисником лиценце или можда као потпуно независну пословну активност.

Било како било, ваш посао као власника вредних права ИС неће бити готов. Али успешни проналазачи се ретко жале на то!

ZIS