Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Правци експлоатисања

Заједничко улагање

Алтернатива покретању сопственог бизниса је још један облик предузетништва: заједничко улагање с компанијом – или појединцем, или можда универзитетом – чије су вам експертизе и ресурси потребни. На пример, ваш партнер у заједничком улагању може бити компанија која је спремна да помогне да се ваша идеја даље развије да би се видео њен потенцијал.

Такво заједничко улагање је можда најбоље гледати као експеримент који може или не мора да успе. Стога не треба очекивати да ћете од тога остварити профит. Ако успе, то може резултирати уговором о лиценцирању, издвојеном компанијом или неким другим обликом трајнијег пословног односа.Потпуна продаја
Постоји могућност да нека компанија понуди да откупи ИС вашег проналаска за фиксну суму. У случају проналаска с добрим тржишним потенцијалом, може бити мудрије да одбијете. Али продаја може бити вредна разматрања ако је ваша идеја релативно мале или краткорочне вредности и за компанију и за вас. Компанија добија тако што није годинама везана лиценцним споразумом. Ви добијате (а) прилив новца (б) слободу од свих одговорности и трошкова власништва над идејом, који могу да укључе одржавање патената.

Много, наравно, зависи од величине понуђене суме. Требали бисте потражити стручни савет за реалну процену ваше идеје, али за обе стране то ће увек бити донекле коцкање. Можда ћете зажалити ако производ настави са неочекивано великом добити. Компанија може зажалити ако производ не успе да се прода.

 

ZIS