Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Састављање тима и потрага за средствима

Састављање тима

У раним фазама проналаска многи проналазачи раде сами. Али чим је потребно екстерно финансирање, често буде од помоћи када је проналазач члан тима. Ово је због тога што већина инвеститора жели прилично брз повратак своје инвестиције. Они могу мислити да се то неће десити ако виде да се мучите да све урадите сами. Морате им доказати да имате ресурсе да учините да се ствари одвијају брзо и успешно.

У многим случајевима, један или два човека су довољна да сачине поуздан тим. Али сваки тим мора да поседује пословне вештине. Оне често недостају јер је рани фокус био на технологији. Технолошке вештине могу бити важне, али за већину инвеститора је битан само пословни потенцијал идеје.

Извори тимова

Можете направити тим на неколико начина. На пример:

  • Регрутовати међу „породицом и пријатељима“: људи чије способности и личности добро познајете.
  • Направити тим специјалиста које можете позвати када је потребно: на пример дизајнер производа, произвођач проторипа и рачуновођа. Они ће имати своје „редовне послове“ па их у потпуности информишите о напретку ако желите да буду корисни у кратком року.
  • Контактирајте локални клуб проналазача и видите да ли можете да регрутујете тим из редова њихове мреже. То може укључити пензионисане професионалце који траже нове изазове.
  • За велике пројекте направите „виртуелну компанију“ са професионалним менаџерским тимом која није оперативна док инвестиција не постане доступна.

Како год да правите свој тим, морате бити способни да их уверите да ваша идеја има добар комерцијални потенцијал. Ако не можете да уверите њих, имаћете мале шансе да уверите инвеститоре!

Требало би да одлучите како ће сви бити награђени од будућег профита и уз одговарајући правни савет направите споразум о подели добити који ће сви радо потписати.

Требало би такође да тражите од сваког члана тима да потпише уговор о чувању пословне тајне пре него што му буде дозвољен приступ кључним информацијама. (Изузетак могу бити правни заступници, адвокати и патентни заступници, јер њихов професионални кодекс понашања захтева да поштују поверљивост.)

ZIS