Назад на почетак Приручника

Приручник за проналазаче

Састављање тима и потрага за средствима

Извори финансирања

Није вероватно да ће банке или инвеститори ризичног капитала обезбедити финансирање да би развили проналазак или га изнели на тржиште. Банке не желе да преузму ризик а инвеститори спремини да ризикују “venture capitalists” теже да инвестирају само у постојеће бизнисе које воде искусни менаџери.

Уноснији извори финансирања су:

Породица и пријатељи

Појединци могу бити вољни да инвестирају мале, приступачне суме. На пример, проналазачи изузетно успешне друштвене игре „Тривиал Пурсуит®“ су били одбијени од сваке компаније којој су се обратили. Затим су понудили акције од $500 и $1000 пријатељима и сакупили сав новац који им је био потребан за лансирање. Многи људи ће се коцкати сумама које могу да приуште у замену за мали али вредан улог – на пример, један проценат на 1000 инвестираних евра – ако је пословни подухват уверљиво представљен.

Приватни инвеститори познати као "бизнис анђели"

Постоје физичка лица са фондовима намењеним за инвестирање у мале бизнисе. Већина захтева три ствари: ефикасан менаџмент, добар производ и исплативо тржиште. Они могу бити спремни на велики ризик али заузврат ће желети велику добит. Уверљив бизнис план је кључан и бизнис анђели могу инсистирати да се блиско и лично заинтересују за посао.
Пословни анђели често формирају локалне синдикате чији би детаљи требало да буду доступни код локалне организације за подршку привреди.

Потенцијални бизнис партнери

Партнерство са постојећим бизнисом може бити добар начин за добијање инвестиције у виду новца или других ресурса. Али ако је однос неједнак, ризик за вас може бити превелик. Суштински ће бити важно засновати партнерство на правном споразуму који дефинише однос, његове циљеве, поделу добити, и шта се догађа у низу промењених околности. Увек будите пажљиви да не препустите више контроле над проналаском или бизнисом него што је вредност партнерства.

Владине или дотације ЕУ и субвенције

Организације за подршку привреди ће вам радо дати информације о тренутним шемама финансирања за иновативне мале бизнисе. Доступна средства не морају да покрију све трошкове развоја али могу да олакшају добијање додатног финансирања из комерцијалног сектора.
Неке шеме могу бити ограничене на бизнисе у одређеним областима. Може бити корисно да преселите свој бизнис да бисте постали квалификовани за подршку али морате пажљиво да проучите правила и услове. На пример, ако сте везани за специфични пословни простор, да ли можете да будете сигурни да се ниска рента на почетку неће драстично повећати касније?

Подршка од стране универзитета

Може бити вредно истраживати Универзитете као изворе помоћи. Ово може бити у распону од јефтиних студентских пројеката, на пример истраживање тржишта или дизајн производа, до консултантских услуга или тестирања по комерцијалним ценама. Многи универзитети сад активно траже пословне прилике у иновацијама али такође очекују да профитирају од њих. Због тога би требало да потражите универзитет са најприкладнијим ресурсима и најприхватљивијим правилима и условима.

Конкуренција и публицитет

Победа на такмичењу патената или иновација може обезбедити корисна средства и публицитет. Пре него што почнете да се такмичите увек будите сигурни да (а) организатори разумеју потребу да ограниче откривање, и (б) да сте адекватно заштитили своју идеју. Али немојте да предајете захтев за патент само да бисте ушли на такмичење – осим ако нисте апсолутно сигурни да ћете победити.
Увек се пазите медијског публицитета – посебно телевизије – ако не можете да контролишете информације које доспевају у јавност. На пример, ако сте представљени као „луди проналазач“ а не као озбиљни предузетник, ваша победа на такмичењу се може претворити у губитак! За штампане медије, дефинитивно ће бити од помоћи ако можете да направите саопштење за медије професионалног квалитета.

ZIS