Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

Упутства за електронско подношење у Заводу за интелектуалну својину

Корисничко упутство е-Пријава (pdf)

Најчешћа питања о е-Пријави

Да ли је неопходан дигитални потпис да би се користила е-Пријава?

За већину е-услуга које су омогућене на е-Пријави неопходно је обезбедити квалификовани сертификат за електроснки потпис, и регистровати га на порталу е-Пријаве. То важи за подношење свих е-пријава као и већине поднесака.

За мањи број е-поднесака није потребан дигитални потпис - уплата таксе за продужење патента и слично.

Како могу да обезбедим електронски потпис?

Потребно је да прибавите квалификовани сертификат за електронски потпис који се уписује у смарт картицу или USB token уређај. За коришћење смарт картице потребан је читач картица.

У Регистар пружалаца квалификованих услуга од поверења уписана су овлашћена сертификациона тела која издају квалификовани сертификат за електронски потпис:
• МУП (дигитални потпис се бесплатно уписује у чип личне карте у полицијској станици)
• Привредна комора Србије
• Пошта Србије
• Халком
• Е-смарт.

Више детаља о е-потпису можете пронаћи на сајту надлежног Министарства као и на сајтовима сертификационих тела.

Где могу да прибавим middleware софтвер за свој електронски сертификат?

"Middleware" софтвер је потребан за правилно функционисање електронског сертификата.
Софтвер се преузима са интернет презентација одговарајућег сертификационог тела:
• МУП (http://ca.mup.gov.rs/softver.html)
• Привредна комора Србије (https://pks.rs/strana/sekcija/usluge-elektronski-sertifikat-download)
• Пошта Србије (https://www.ca.posta.rs/preuzimanje_softvera.htm)
• Халком – попуњавањем форме на страници (https://www.halcom.rs/rs/proizvodi/kvalifikovani-sertifikat/preuzimanje-softvera-nexus-personal/) добићете од стране Халкома линк за преузимање
• е-Смарт (http://qca.e-smartsys.com/ > preuzimanje > ESS QCA PKCS11 instalacije)

Који софтвер је потребан за коришћење е-Пријаве?

За коришћење е-Пријаве потребно је обезбедити:
• Интернет претраживач (Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, и други)• Инсталирано Јава извршно окружење (Java Runtime Environment, version 8, 32-bit).
• Инсталирани middleware софтвер издаваоца сертификата за електронски потпис.

Сам програм за дигитални потпис се аутоматски учитава. Током убацивања сертификата и потписа е-пријаве пожељно је деактивирати 64-битно Јава извршно окружење (ако је присутно на рачунару).


Eлектронске пријаве и поднеске можете припремати на десктоп и лаптоп рачунарима са уобичајеним оперативним системима (Microsoft Windows, Linux, macOS, Chrome OS). Унос и преглед података можете евентуално урадити и на мобилним уређајима који могу да коректно прикажу формулар.
Међутим, електронско потписивање током подношења се може извршити само на системима које технички подржава издавалац Вашег сертификата - најчешће је у питању Microsoft Windows систем.

Уколико се на Вашем екрану не приказује комплетан електронски формулар, проширите прозор интернет претраживача на цео екран, или умањите приказ када је то неопходно (zoom-out).

Како се инсталира Јава окружење за електронски потпис? (видео упутство)

Извршно Јава окружења (Java runtime environment 8, 32-bit) је потребно за покретање Јава програма, који је учитавање сертификата за електронски потпис. На приложеном видео снимку је приказан поступак инсталације. Током убацивања сертификата и потписа е-пријаве пожељно је деактивирати 64-битно Јава извршно окружење (ако је присутно на рачунару).
Видео упутство за инсталирање извршног Јава окружења:


Да ли сертификат за електронски потпис мора да буде евидентиран у е-Пријави?

Потребно је да се изврши депоновање Вашег сертификата за електронски потпис (по аналогији са класичним депоновањем својеручног потписа на папиру). Није потребно долазити у Завод ради депоновања.
Депоновање електронског сертификата се технички обавља у оквиру уређивања корисничког профила у систему е-пријава, након регистрације и приступања систему.
Депоновање потписа подразумева чување јавног кључа Вашег сертификата који се користи за дигитални потпис, што се проверава приликом потписивања докумената.

Како је технички решено електронско потписивање, када савремени интернет претраживачи не подржавају Java аплете?

Програми за депоновање електронског потписа и електронско потписивање су направљени у Java Web Start технологији и извршавају се независно од интернет прегледача.

Програм се аутоматски учитава током коришћења е-пријаве тако што се преузима фајл "launch.jnlp" који покреће програм за потпис који се извршава на Вашем рачунару. Уколико вам прегледач (рецимо Google Chrome) прикаже упозорење да сте преузели потенцијално опасан фајл, потврдите да прихватате преузимање. Програм служи искључиво за електронски потпис и безбедан је за коришћење на вашем рачунару.
Није потребна претходна инсталација посебног програма за потпис, међутим неопходни су предуслови за покретање тог програма - middleware софтвер који обезбеђује издавалац сертификата као и 32-битно извршно окружење Јава програма. Током убацивања сертификата и потписа е-пријаве пожељно је деактивирати 64-битно Јава извршно окружење (ако је присутно на рачунару).

Како се уређује величина слике знака у електронској пријави жига (видео)

Видео упутство за подешавање димензија слике у програму GIMP:
(Scale image: 70 mm / 300 pixels per inch)

Како се подноси Међународна пријава жигa или дизајна?

Приликом приступања почетној страници е-Пријаве, неопходно је изабрати опцију Нови поднесак. У сегменту под бројем 3 - Поступак међународне регистрације жига и дизајна - налази се линк: е-Захтев за међународну регистрацију жига/дизајна, путем кога се приступа форми за подношење међународне пријаве. Потребно је унети број националне пријаве за коју је међународна пријава везана.


За упознавање са подношењем електронске пријаве погледајте одговоре на најчешће постављана питања и корисничка упутства.
Уколико имате техничких потешкоћа контактирајте техничку подршку путем имејла
_или телефоном 011-2025-841