Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОКОНЧАН СЕМИНАР О ПАТЕНТНИМА И ТЕХНОЛОГИЈАМА УБЛАЖАВАЊА КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА

ОКОНЧАН СЕМИНАР О ПАТЕНТНИМА И ТЕХНОЛОГИЈАМА УБЛАЖАВАЊА КЛИМАТСКИХ ПРОМЕНА

22. мај 2015.

Јуче је у просторијама Завода за интелектуалну својину завршен дводневни семинар о патентнима и технологијама за ублажавање климатских промена, који су заједнички организовали Завод за интелектуалну својину и Европски завод за патенте. Први дан семинара је био посвећен запосленима у Заводу, а други дан семинара је био намењен јавности.

Јучерашњи семинар који је био намењен јавности, отворио је помоћник министра за просвету науку и технолошки развој проф. др. Бранко Бугарски који је истакао значај патентираних техничких решења у области обновљивих извора енергије, одрживе градње и екологије. У уводном излагању је навео да је, према статистикама ЕУ, Србија у последње четири године остварила значајан успон на иновационој лествици јер је из групе скромних иноватора постала део породице средњих иноватора заједно са Италијом, Мађарском и Норвешком. Такође је истакао да је према интензитету патентне заштите у земљи и иностранству Србија 66. у свету и 7. у региону. Патентирана техничка решења домаћих проналазача све више доприносе економији Србије јер је у последње три године приход од лиценци за патенте који су заштићени у иностранству у порасту и током 2014 године је достигао 0.1 % бруто националног дохотка, што је на нивоу просека Пољске, Словачке, Словеније и Чешке. Поред територије Европе, најчешће стране територије на којима домаћи проналазачи остварују патентну заштиту су Кореја, САД и Тајван.

Директорка Завода за интелектуалну својину, госпођа Невенка Новаковић, се у оквиру уводног излагања захвалила на свесрдној подршци Европског завода за патенте на реализацији семинара, која је значајна подршка у години двоструког јубилеја: 95. годишњице постојања Завода и 5. године чланства у Европској патентној организацији. Посебно се захвалила координатору земаља региона чланица Европске патентне организације посподину Давиду Јелерчићу који дужи низ година спроводи пројекте који су допринели развоју патентног система у Србији.

Господин Давид Јелерчић је у оквиру уводног излагања изразио задовољство због квалитетне сарадње са Заводом за интелектуалну својину која се огледа и у реализацији већ другог по реду семинара сличне врсте, а који се спроводи у оквиру програма билатералне сарадње са Европским заводом за патенте. Први семинар је реализован пре две године и односио се на проналаске у којима је имплементиран програм рачунара.
На јучерашњем семинару је учествовало око четрдесет учесника – патентних испитивача и представника института и привредних друштава. На предавањима је било речи о новом начину класификовања патената у области обновљивих извора енергије, одрживе градње и екологије и пракси претраживања и испитивања патентних пријава. Поред патентних експерата из Европског патентног завода господина Виктора Вефкинда и Стефана Анђелућија и нашег искусног патентног испитивача господина Милана Миљевића, који су говорили о начинима остваривања патентне заштите европским и националним патентном, у оквиру панел дискусије су представљени патентирани проналасци у области обновљивих извора енергије, грађевинарства и пољопривреде.

Домаћи патент којим је заштићен Соларни концентратор представио је господин Станко Ковачевић власник фирме Електомобили д.о.о. из Панчева и власник патента. Наведени патент је оптимизован у сарадњи са тимом Центра за роботику Института Михајло Пупин којим руководи др Александар Родић.

Друга презентација у оквиру панел дискусије се односила на технологију за елиминацију влаге из грађевинских објеката са великом дебљином зидова која се примењује на културно- историјским објектима која је на тржишту позната под називом ХИО технологија. Ова технологија је заштићена са два домаћа и два европска патента на којима се базира пословање фирме HPC HIO-protection system из Новог Сада а представили су је госпођа Мирјана Оберкнежев и господин Стеван Оберкнежев, власници фирме и заштићене ХИО технологије. Господина Оберкнежева је Завод предложио за награду за најбољег проналазача Европе за 2015. годину, која се додељује у оквиру такмичења који организује Европски патентни завод, јер је наведену технологију успешно применио на више стотина културноисторијских објеката широм Европе.

Последња презентација у оквиру панел дискусије се односила на патент за еколошко прихрањивање биља чији власник је господин Марко Костић, докторант на Пољопривредном факултету у Београду и власник стартап фирме Chromosome Group d.о.о.

Панел дискусију је модерирала госпођа Мирјана Јелић, помоћник директора Завода за интелектуалну својину која са наше стране задужена за реализацију семинара.
У оквиру панел дискусије је било пуно питања која су се односила на могућности финасирања иновационих пројеката и патентне заштите као и о могућностима сарадње привреде и науке кроз ХОРИЗОНТ2020 нови оквирни прокекат ЕУ у коме учествује Република Србија.

На крају семинара господин Давид Јелерчић се захвалио свим учесницима на издвојеном времену и пажњи. Због великог интересовања за заштиту проналазака европским патентом господин Давид Јелерчић најавио је следећи семинар за 2017. годину. Госпођа Мирјана Јелић је испред Завода затворила семинар и најавила да ће у оквиру прославе 95. годишњице Завода за интелектуалну својину у новембру ове године бити организован низ догађаја од којих је један од најзначајнијих изложба патената чији проналазачи су били награђени на такмичењу за најбољег проналазача Европе које сваке године организује Европски завод за патенте.

Агенда семинара (pdf)

Презентације са семинара (pdf):
- Пракса Европског патентног завода у претраживању и класификацији у области технологије ублажавања климатских промена, Виктор Вефкинд, патентни испитивач, Европски завод за патенте
- Пракса Европског патентног завода у испитивању у области технологије ублажавања климатских промена, Стефано Анђелући, патентни испитивач, Европски завод за патенте
- Пракса Завода за интелектуалну својину у претраживању и испитивању у области технологије ублажавања климатских промена, Милан Миљевић, патентни испитивач, Завод за интелектуалну својину
- Соларни коцентратор, Станко Ковачевић, Електромобили д.о.о, Београд и
професор Александар Родић, Институт Михајло Пупин, Лабораторија за роботику, Београд
- ХИО технологија заштите културноисторијских објеката од влаге, Мирјана и Стеван Оберкнежев, HPS HIO-protection system d.o.o. Нови Сад
- Еколошко прихрањивање биљака, Марко Костић, Chromosome Group d.o.o, Београд