Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „СРБИЈА НА СВЕТСКОЈ МАПИ – СПРОВОЂЕЊЕ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ“

ОДРЖАНА КОНФЕРЕНЦИЈА „СРБИЈА НА СВЕТСКОЈ МАПИ – СПРОВОЂЕЊЕ ПРАВА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ“

28. април 2015.

Јуче је у Привредној комори Србије одржана конференција под називом „Србија на светској мапи – спровођење права интелектуалне својине“, у организацији Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Делегације Европске уније у Републици Србији.

Конференција је организована поводом Светског дана интелектуалне својине у оквиру твининг пројекта „Спровођење права интелектуалне својине“ који финансира Европска унија, а који спроводи Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са Данским заводом за патенте и жигове и организацијом Trading Standards North West из Велике Британије.

Конференцију су отворили Весна Ковач, државни секретар у министарству трговине, туризма и телекомуникација и Мајкл Давенпорт, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији. Уследила су уводна излагања Мајкла Борга-Хансена, амбасадора Краљевине Данске у Републици Србији, и Дениса Кифа, амбасадора Велике Британије у Републици Србији. О уводу у тему криминала у области интелектуалне својине, изазовима и реакцијама, говорили су Крис Ванстенкисте из Еуропола, Фил Луис из Европске опсерваторије повреда права интелектуалне својине и Луис Боније из БАСКАП, организације за заустављање кривотворења и пиратерије. Фил Луис и Кени Рајт из Данског завода за патенте и жигове су потом предочили анализу стања у Србији у вези са кривотворењем и пиратеријом.

Други део конференције започет је излагањима о активностима и успесима твининг пројекта у Србији. На ову тему су говорили Лидија Стојановић, помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација, Питер Естли, помоћник директора у Trading Standards North West, Невенка Новаковић, директорка Завода за интелектуалну својину и Келд Ниман Јенсен, заменик директора Данског завода за патенте и жигове. Конференција је завршена излагањима представника органа Републике Србије надлежних за спровођење права, Огњена Пантелића, помоћника директора у Управи царине, Лидије Стојановић, те Саше Живановића, начелника Одељења за високо-технолошки криминал.

Директорка Завода за интелектуалну својину, Невенка Новаковић, истакла је да је изузетан значај овог пројекта у томе што се њиме пружа подршка у достизању стандарда Европске уније и остваривању нивоа заштите интелектуалне својине у области спровођења права који је сличан нивоу који постоји у земљама Европске уније, што је обавеза наше земље према Споразуму о стабилизацији и придруживању. У вези са тим, у току су измене закона из области интелектуалне својине како би се у кратком року достигла потпуна усаглашеност са правним тековинама Европске уније. Директорка Завода је такође нагласила да је у погледу спровођења важећих прописа у области интелектуалне својине у последњих десетак година у Србији постигнут видан напредак, тако да Србија данас има изграђену мрежу органа који се баве сузбијањем повреда права интелектуалне својине.