Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ПОСЕТА МАТУРАНАТА РАЧУНАРСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ЗАВОДУ

ПОСЕТА МАТУРАНАТА РАЧУНАРСКЕ ГИМНАЗИЈЕ ЗАВОДУ

24. фебруар 2015.

Данас су у посети Заводу за интелектуалну својину били матуранти Рачунарске гимназије из Београда којима су патентни испитивачи и чланови Едукативно-информативног центра одржали предавање о правима интелектуалне својине са аспекта релевантног за њихово опредељење а то су информационе технологије.

Гимназијалци су се најпре упознали са историјатом Завода за интелектуалну својину а затим су имали прилике да чују о основама функционисања система интелектуалне својине. Представљени су им основни услови за заштиту појединачних права индустријске својине са примерима заштићених жигова, индустријских дизајна и патената компанија које су активне у области информационих технологија. У првом делу предавања учесници су били нарочито заинтересовани за остваривање заштите рачунарских програма и база података који се као такви могу штити ауторским и сродним правима.

У другом делу предавања било је више речи о заштити проналазака примењених на рачунару кроз патентни систем и специфичности заштите ове врсте проналазака као и примери из праксе, како Завода тако и Европског завода за патенте у вези са граничним случајевима патената за „софтвер“. Како су гимназијалци имали доста питања на ову тему а имали су и ограничено време посете, предвиђено је да се наставак ове теме уз додатну тему претраживања у слободно доступној бази патентне документације Espacenet одржи у другој половини или крајем марта месеца.