Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН СЕМИНАР О ПАТЕНТНОМ СИСТЕМУ

ОДРЖАН СЕМИНАР О ПАТЕНТНОМ СИСТЕМУ

31. октобар 2014.

Јуче је у Заводу одржан семинар “Увод у патентни систем” на коме је било преко 40 учесника из института, факултета, привредних друштава и других. Циља семинара је био да се учесници детаљније упознају са значајем патентне заштите за комерцијално искоришћавање проналазака, условима за признање патента као и поступком који се спроводи пред Заводом.

Посебан део семинара био је посвећен начинима на које се може остварити патентна заштита у иностранству, док је речи било и о значају коришћења патентне документације.

Поред предавача из Завода, полазници су били у прилици да из прве руке чују и искуства проналазача, у вези са заштитом проналазака. Maрко Костић, иноватор, научни радник и оснивач фирме Chromosome Group, говорио је о својој иновацији и путу који је прешао од идеје за истраживања, истраживања тржишта и развоја производа, поступка патентне заштите, до заштите других права интелектуалне својине. Он је истакао да проналазак нема вредност уколико нема тржиште, док улога патената на тржишту највише доприноси репутацији самог привредног друштва и користи се и као средство за преговоре и склапање послова. Учесници су показали изузетно интересовање за ову тему, о чему сведоче бројна питања, коментари и активно учествовање у свим сегментима семинара. Такође велики број учесника је изразио жељу за даљим усавршавањем у овој области.