Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

WIPO, ЖЕНЕВА СЛАВИМО ИНОВАТИВНОСТ Порука генералног директора Камила Идриса поводом 26.априла, Светског дана интелектуалне својине

22. април 2008.

Светски дан интелектуалне својине је све популарнији. Од његовог проглашења, пре осам година, све већи број влада и организација придружује се Светској организацији за интелектуалну својину на годишњим прославама 26. априла.

Случајни пролазници могу се запитати шта то чини интелектуалну својину вредном толиког напора. Могу се запитати шта то чини блиским и повезаним ауторска права, патенте, индустријски дизајн или жигове са стварно великим питањима, као што је како зауставити глобално загревање; или какве то везе има са стварима које живот чине срећним, као што ће бити праћење наступа омиљеног атлетичара на Олимпијским играма ове године? Одговор је да без права интелектуалне својине многе нове технологије развијене да се ухвате у коштац са глобалним проблемима, никада не би угледале светло дана, а велики спортски догађаји, који нас забављају и уједињују, не би били емитовани у нашим домовима широм планете.

На Светски дан интелектуалне својине ми славимо не само огромну моћ људске креативности, већ и права интелектуалне својине која нам помажу да их подстакнемо и усмеримо, што их чини тако важном покретачком силом економског, културног и друштвеног развоја.

Генијалност наше врсте покреће нас од проналаска првог точка до лета у ваздуху без напора и најновијих генерација технологија чистог горива. Води нас од стварања цртежа на зиду пећине до штампарске машине и до интернета, који цео свет буквално ставља на дохват руке. Дала нам је техничка унапређења која допуштају скакачима да се вину још више, фудбалерима да пуцају још даље и милионима обичних људи да имају ниво благостања који би био незамислив пре само неколико генерација. Светска организација за интелектуалну својину је посвећена коришћењу интелектуалне својине као средству за јачање и ширење моћи људске креативности и иновација тако да људи у свакој земљи, у свакој заједници, могу да уживају у добробитима ових моћи.

Зато, на Светски дан интелектуалне својине, ми одајемо почаст проналазачима и уметницима, великим и малим, који обогаћују нашу егзистенцију плодовима своје проналазачке замисли и стваралачке визије. И наглашавамо зашто њихова права интелектуалне својине, права која су остварили својим личним и групним талентом, заслужују наше дивљење, нашу заштиту и наше поштовање.