Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ЗАШТИТА РОБНЕ МАРКЕ У ЗЕМЉАМА ИЗВОЗА

ЗАШТИТА РОБНЕ МАРКЕ У ЗЕМЉАМА ИЗВОЗА

6. јун 2014.

Данас је у свечаној сали Завода одржан семинар за извознике под називом "Заштита робне марке у земљама извоза: предност или препрека?". Семинару је присуствовало више од 40 представника српских компанија које намеравају или већ извозе своје производе и услуге на међународна тржишта.

Скуп је отворила Бранка Билен-Катић, помоћник директора Завода, нагласивши значај познавања система заштите жигова и других права интелектуалне својине за активности извоза. Билен-Катић је подсетила да је прошлогодишња студија Европске патентне организације и Канцеларије за хармонизацију интерног тржишта показала да индустрије са интензивним коришћењем система интелектуалне својине у Европској унији запошљавају 26% популације ЕУ, те производе 39% њеног бруто националног дохотка. Уследило је предавање Биљане Ремовић-Димић, која је говорила о вези жига и бренда, домаћем и међународним поступцима заштите жига, као и бројним факторима о коришћењу и заштити жига о којима извозници морају размишљати. Никола Радовановић из Завода је говорио о новим порталима који пружају подршку компанијама у вези са заштитом права интелектуалне својине на међународном нивоу, и представио апликацију IP Response која пружа процену потенцијала знања којим компаније располажу.

Адвокат Милан Милојевић из адвокатске канцеларије Милојевић, Секулић и партнери говорио је о инвестицији у заштиту жига у тржиштима региона и Европи. Милојевић је приказао пресек фактора система заштите који опредељују одлуку компанија приликом одабира система међународне заштите жига. Такође, представљени су неки примери из праксе. Након тога, Александар Познанић, директор маркетинга у фирми Jaffa из Црвенке, представио је начин рада ове компаније у сфери заштите кључних производа фирме жиговима. Предавање Александра Познанића обиловало је корисним примерима из праксе, у којима се Jaffa суочавала са изазовима одбране жига. Семинар је завршен предавањем Дејана Богдановића из канцеларије Микијељ, Јанковић и Богдановић, који је говорио о заштити жига на тржиштима Русије, Сједињених Америчких Држава и Кине. На предавању је указано на бројне специфичности које ова тржишта поседују у области заштите жига.

Учесници семинара су током и по завршетку скупа постављали бројна питања предавачима и испољена је жеља за одржавањем додатних семинара са овом и сродним темама у наредном периоду.

Семинар је организован под окриљем међународног пројекта IPorta који има за циљ пружање подршке малим и средњим предузећима у приступу релевантним информацијама и услугама у области интелектуалне својине.