Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ – 26. АПРИЛ

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ – 26. АПРИЛ

25. април 2014.

У циљу промовисања дискусије о улози интелектуалне својине у подстицању иновативности и креативности, сутрашњи дан се широм планете обележава као Светски дан интелектуалне својине. Ове године тема празника гласи „филмови као глобална страст“.

Чарли Чаплин је пре сто година створио „Луталицу“, чиме су постављени темељи модерног филма. Чаплин је на екран донео усхићење, нијансе и дубину карактера. Као режисер, он је усвајао нове технологије и истраживао нове правце развоја овог медија, док је као продуцент развијао иновативне начине финансирања и дистрибуције, доприносећи стварању модерне филмске индустрије и промовишући филм као једног од најпопуларнијих видова уметности широм света.

Један век касније, филмови су постали глобална страст за милионе људи који их свакодневно гледају, као и за стотине хиљада запослених у глобалној филмској индустрији. Сценаристи и глумци, режисери и продуценти, уредници, композитори и дизајнери, техничари за звук и осветљење, креатори специјалних ефеката и нових технологија – свако од њих доприноси овом заједничком послу својом искром креативности и иновативног генија.

Од све већег броја филмова из различитих земаља, као и више средстава за дисеминацију тих филмова, сви имамо користи. Од Чаплинове „Луталице“ филмови су прешли дугачак пут, али њихов утицај на нас, који обилује задовољством и страшћу, остао је исти.

Традиционалну поруку генералног директора Светске организације за интелектуалну својину, Френсиса Гарија, можете прочитати овде.