Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА

ЗАЈЕДНИЧКИМ СНАГАМА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ КОНКУРЕНТНОСТИ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА

23. април 2014.

Данас је у свечаној сали Завода за интелектуалну својину одржан семинар „Интелектуална својина – вредност за мала и средња предузећа“, пред око тридесет представника инстутиција за подршку привреди.

Скуп је отворила Бранка Тотић, директорка Завода за интелектуалну својину, након чега је Бранка Билен Катић, помоћник директора, представила IPORTA пројекат који је намењен подршци малим и средњим предузећима у области интелектуалне својине, а у којем учествује и Србија. Уследило је предавање проф. др Ђуре Кутлаче о стратегијама управљања интелектуалном својином, а потом је од стране Данице Мићановић из Привредне коморе Србије представљена улога привредних комора у развоју иновативних малих и средњих предузећа. Први део семинара завршен је презентацијом програма финансијске и нефинансијске подршке јачању конкурентности и иновативности малих и средњих предузећа и предузетника, коју је одржао Синиша Тешић из Националне агенције за регионални развој.

Током другог дела семинара представљени су нови инструменти за подршку МСП сектору у области интелектуалне својине (INNOVACESS, IP RESPONSE, IP MARKETPLACE и IP VALUATION) од стране Николе Радовановића из Завода за интелектуалну својину, као и услуге Едукативно-информативног центра намењене малим и средњим предузећима, те модели сарадње са институцијама за подршку привреди, од стране Даниеле Златић-Шутић, руководиоца Едукативно-информативног центра.

Током семинара су размењене бројне идеје о даљим заједничким наступима Завода и институција за подршку привреди како би се привредним друштвима, а пре свега малим и средњим предузећима, приближиле информације и специјализоване услуге намењене ефикасном искоришћавању система интелектуалне својине.