Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ЕВРОПСКИ ПАТЕНТНИ ДОКУМЕНТИ ДОСТУПНИ И НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ

18. децембар 2013.

Европски патентни завод јуче је додао нову и коначну групу језика у услугу машинског превођења под називом „Patent Translate“, међу којима су албански, естонски, летонски, литвански, македонски, српски, турски и хрватски језик. Patent Translate сада обухвата свих 28 званичних језика у земљама чланицама Европске патентне организације, као и руски, кинески, јапански и корејски језик. Ова услуга машинског превођења се може користити у бази патентне документације Espacenet, као и на серверу објављених европских патентних докумената.

Председник Европске патентне организације, Беноа Батистели, овим поводом је истакао да Patent Translate уклања језичке препреке у патентним информацијама, помажући тиме не само заводима, већ и проналазачима и менаџерима у њиховим настојањима да остваре лакши приступ огромној количини информација о савременим технологијама. Поред превођења са и на енглески језик, ЕПО је креирао језичке парове за француски и немачки, омогућивши тиме директни превод и са ова два језика на 17 језика држава чланица Европске патентне организације: албански, бугарски, естонски, исландски, летонски, литвански, мађарски, македонски, пољски, румунски, српски, словачки, словеначки, турски, фински, хрватски и чешки језик.

Стварање ове услуге је резултат сарадње Европске патентне организације и компаније Google, као и националних завода за интелектуалну својину широм света. Данас се остварује око 12.000 захтева за превођење у овом машинском преводиоцу дневно, док сама база Espacenet садржи више од 88 милиона патентних докумената из земаља широм света.

- линк за Patent Translate