Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН ЕПО СЕМИНАР "ЕВРОПСКИ ПАТЕНТНИ СИСТЕМ И ПАТЕНТНА ЗАШТИТА У ЕВРОПИ" У ПОДГОРИЦИ

ОДРЖАН ЕПО СЕМИНАР "ЕВРОПСКИ ПАТЕНТНИ СИСТЕМ И ПАТЕНТНА ЗАШТИТА У ЕВРОПИ" У ПОДГОРИЦИ

28. октобар 2013.

У Хотелу Апарт Премијер у Подгорици је у четвртак 24. октобра одржан семинар „Европски патентни систем и патентна заштита у Европи“, у организацији Европске патентне академије Европског завода за патенте и Завода за интелектуалну својину Црне Горе. Семинару је присуствовало више од тридесет учесника из различитих државних институција, попут Министарства економије у чијој је надлежности Завод за интелектуалну својину Црне Горе, као и запослени у царини, судије, адвокати и заступници у области интелектуалне својине, представници факултета и други.

Семинар су отворили директор Завода Црне Горе г-дин Новак Аџић као и г-дин Давид Јелерчић из Европског завода за патенте да би потом представници црногорског завода представили патентни систем у Црној Гори. У наставку семинара је било речи о поступку за признање европског патента као и о перспективи унитарног патента, о чему је говорила Хели Пилхајама из Европског завода за патенте. Симон Пивал из научно-технолошког парка у Грацу, Аустрија, представила је своја искуства у раду на Универзитету у Грацу при канцеларији за трансфер технологије. Пивал је говорила о значају патентне заштите за универзитете и мала и средња предузећа, као и о лиценцирању патената на универзитету у Грацу који стриктно спроводи политику интелектуалне својине настале на универзитету. У две сесије је и предавач из Завода за интелектуалну својину Републике Србије Даниела Златић Шутић имала прилику да се обрати учесницима са презентацијом о искуствима Завода, раду Центра за едукацију и информисање кроз представљање различитих активности и услуга за различите циљне групе, након чега је одржала презентацију о коришћењу базе Espacenet коју одржава Европски завод за патенте.

Даниела Златић Шутић је другог дана за 7 запослених из Завода Црне Горе одржала радионицу о одређивању класификационих ознака за предмет проналаска, као и о претраживању, користећи Међународну класификацију патената, Кооперативну класификацију патената и базу Espacenet.