Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СНАЖНИЈЕ ПРОТИВ ПИРАТЕРИЈЕ И КРИВОТВОРЕЊА

СНАЖНИЈЕ ПРОТИВ ПИРАТЕРИЈЕ И КРИВОТВОРЕЊА

13. септембар 2013.

Јуче је у београдском хотелу Зира завршен дводневни регионални семинар о принудном спровођењу права интелектуалне својине који су заједнички организовали Завод за интелектуалну својину и Светска организација за интелектуалну својину (WIPO).

Повреде права интелектуалне својине оличене у пиратерији и кривотворењу наносе велику штету произвођачима оригиналне робе, филмској, музичкој и IT индустрији, ауторима и другим носиоцима права интелектуалне својине. За ефикасно сузбијање пиратерије и кривотворења веома је значајна обученост управних и судских органа, али и информисаност потрошача о опасностима којима се излажу куповином робе, посебно лекова, преко интернета и огласа или других непроверених извора.

Поводом овог догађаја, Бранка Тотић, директорка Завода за интелектуалну својину, изјавила је следеће: „Не можемо се надати страним инвестицијама уколико не пружимо доказе да ће у нашој земљи развијена технологија бити адекватно заштићена. Ово је посебно важно уколико рачунамо на улагања у IT индустрију. Стога је, поред квалитетних прописа, неопходно јачање надлежних институција – различитих инспектората, полиције, тужилаштава и судова, као и њихова сарадња са сродним институцијама у региону”

Скуп су отворити Бранка Тотић и Ксавијер Вермандел, правни саветник у Светској организацији за интелектуалну својину, из Женеве. Први дан семинара био је посвећен темама кривотворења и пиратерије, међународним стандардима у области принудног спровођења права интелектуалне својине, мерама на граници, као и предностима и недостацима грађанских и кривичних поступака у принудном спровођењу права интелектуалне својине. Током другог дана семинара било је речи о примени трећег одељка ТРИПС споразума, кривичном поступку у погледу кривотворења и пиратерије, спровођењу права интелектуалне својине у дигиталном окружењу и улогама носиоца права. Међу предавачима су били Ксавијер Вермандел, Сандрина Питаколо, консултант Светске организације за интелектуалну својину, Габриела Мусколо, судија суда у Риму, Ели Муфисовски из организације REACT Balkan, као и адвокати Мара Јанковић и Милан Милојевић. Догађају су присуствовали бројни стручњаци Светске организације за интелектуалну својину, Завода за интелектуалну својину и представници институција надлежних за спречавање промета пиратском и кривотвореном робом из земље и региона, који су разменили искуства и размотрили услове за унапређење међусобне сарадње.

- овде можете преузети и документ Светске организације за интелектуалну својину о спровођењу права интелектуалне својине у земљама у транзицији, на енглеском језику

Презентације са семинара:

- Advantages and Disadvantages of Civil and Criminal Routes in the Enforcement of IP Rights
- Counterfeiting and Piracy in the Framework of Strategic Goal VI of WIPO
- Croatian Customs - Border Measures
- IP Enforcement - International and EU Standards
- Online Infringements
- Presentation of the IP Enforcement Study
- Privremene mere u postupcima zastite intelektualne svojine
- REACT - Regional Meeting on Enforcement of IPRs
- The Equitable Disposal of Infringing Goods
- Uloga nosioca prava - saradnja sa organima za prinudno sprovodjenje prava