Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

47. ЗАСЕДАЊЕ СКУПШТИНА ДРЖАВА-ЧЛАНИЦА СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИ НУ (WIPO)

47. ЗАСЕДАЊЕ СКУПШТИНА ДРЖАВА-ЧЛАНИЦА СВЕТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЗА ИНТЕЛЕКТУАЛНУ СВОЈИ НУ (WIPO)

23. септембар 2009.

Овогодишњем 47. редовном заседању скупштина држава-чланица Светске организације за интелектуалну својину, које је одржано у Женеви од 22.09.2009-01.10.2009. године, присуствовала и делегација наше земље коју су чинили: Милош Недељковић, државни секретар у Министарству науке и технолошког развоја Републике Србије, Бранка Тотић, директор Завода за интелектуалну својину Републике Србије, Јелисавета Ђуричковић-Тувић, отправник послова у Мисији Републике Србије при УН, Весна Филиповић-Николић, трећи секретар у Мисији и Владимир Марић, начелник Одељења за жигове у Заводу за интелектуалну својину Републике Србије.

Делегација Републике Србије састала се 23.09.2009. године са генералним директором WIPO господином Френсисом Геријем. Наша делегација је упознала генералног директора са настојањима Владе Републике Србије да на универзитетима у Србији развије културу патентирања резултата научно истраживачког рада. Помоћ коју би WIPO у тим настојањима могао да нам пружи била би од изузетног значаја за нашу земљу, како финансијска тако и помоћ експерата. Генерални директор рекао је да искуства других земаља показују да је реч о тешком задатку чија имплементација захтева више времена и навео пример Сингапура. Та земља је уложила много финансијских средстава у Институт за комерцијализацију, а резултати тих улагања ce тек очекују. Генерални директор је тај процес назвао “културом иновирања”.

Милош Недељковић је обавестио генералног директора да је у Србији ове године започета израда Националне стратегије за науку са амбицијом да она следеће године буде проширена и на интелектуалну својину. Оценио је да би било добро ако би генерални директор у скорије време могао да посети нашу земљу. Као добар повод за то оцењено је обележавање деведесет година постојања Завода за интелектуалну својину Републике Србије следеће 2010. године.