Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ДИПЛОМАТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИСТУПА АУТОРСКИМ ДЕЛИМА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

ДИПЛОМАТСКА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПРИСТУПА АУТОРСКИМ ДЕЛИМА ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

20. јун 2013.

Циљ дипломатске конференције која се од 17-28. јуна одржава у мароканском граду Маракешу је усвајање међународног уговора о лакшем приступу делима ауторских права за особе са умањеном способношћу вида и особе са умањеном способношћу коришћења штампаних дела. На конференцији је, поред званичника из бројних земаља, говорила и Бранка Тотић, шеф делегације Републике Србије и директорка Завода за интелектуалну својину.

Овом догађају су присуствовали бројне националне делегације, као и представници међународних и невладиних организација. На конференцији, коју је, уз званичнике из Марока, отворио генерални директор Светске организације за интелектуалну својину, Френсис Гари, говорила је и Бранка Тотић, истакавши да наша земља снажно подршава конференцију и усвајање првог међународног инструмента којим ће се у корист слепих и особа са умањеном способношћу вида, као и особа са умањеном способношћу коришћења штампаних дела, хармонизовати различите националне норме у области ауторског права.

Директорка Завода је додала да Србија има стратегију за побољшање позиције особа са инвалидитетима, чији је један од главних циљева да се обезбеди сигуран и лакши приступ информацијама, комуникацијама и услугама за ове особе, како би се створиле једнаке могућности за све грађане Србије. „Усвајање овог међународног инструмента ће створити бољу перспективу за милионе људи широм света да се лакше едукују, да имају већи и бољи приступ информацијама и знањима, као и да само уживају у објављеним делима. Успех ове дипломатске конференције ће представљати важан корак у јачању међународног система заштите права интелектуалне својине и пружиће велики допринос даљим напорима Светске организације за интелектуалну својину“, нагласила је Бранка Тотић.

- више информација о овом догађају можете прочитати на сајту Светске организације за интелектуалну својину