Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Медијација

Судска пракса

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАН СЕМИНАР О КОЛЕКТИВНОМ ОСТВАРИВАЊУ ПРАВА АУТОРА И ИЗДАВАЧА ШТАМПАНИХ ИЗДАЊА

ОДРЖАН СЕМИНАР О КОЛЕКТИВНОМ ОСТВАРИВАЊУ ПРАВА АУТОРА И ИЗДАВАЧА ШТАМПАНИХ ИЗДАЊА

7. јун 2013.

У среду 5. јуна 2013. године је у Привредној комори Србије одржан семинар на тему колективног остваривања права аутора књижевних дела и других врста дела издатих у штампаној форми, као и права издавача тих дела. Семинар је организовала Међународна федерација организација које колективно остварују репрографска права (IFRRO), у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину.

У првом делу, након уводне речи помоћника директора Завода за интелектуалну својину Републике Србије, господина Владимира Марића, који је изразио жељу да резултат овог семинара буде оснивање репрографске организације у Србији у скоријој будућности, добродошлицу учесницима семинара пожелео је и господин Дејан Папић, председник Удружења издавача и књижара Србије. Након тога реч је преузела госпођа Саманта Холман, извршни директор Ирске агенције за лиценцирање ауторског права и председавајућа IFRRO Европског комитета за развој. Госпођа Саманта Холман је говорила о основама ауторског права и могућностима колективног остваривања ауторског права. Она је истакла важност законодавства, али и значај доброг и ефикасног управљања правима, које се мора заснивати на принципима правичности, транспарентности и ефикасности, као и значај локалне издавачке индустрије у очувању националног идентитета.

У првом делу семинара, о раду организација које се баве колективним остваривањем тзв. репрографских права, као и Међународној федерацији IFRRO, говорио је господин Олаф Стокмо, извршни директор IFRRO. Запажено предавање о стању законодавства и основама за колективно остваривање репрогарфских права у Републици Србији, имао је господин Владимир Марић.

Други део семинара организован је у форми панела на тему: најбоља пракса колективног остваривања репрографских права у земљама Европе. У овом делу говорили су господин Курт Ван Дам, директор за правна и стратешка питања и међународне односе, организације Reprobel из Белгије, госпођа Сања Вучковић из организације ЗАНА из Хрватске, господин Руди Заман, председник организације SAZOR из Словеније, госпођа Сандра Чилаг, извршни директор организације Literar-Mechana из Аустрије и господин Георгиос Занос, правни саветник у организацији OSDEL из Грчке. Они су учесницима пренели своја искуства у вези са оснивањем, организовањем и функционисањем организација у својим земљама.

У трећем, завршном делу семинара, говорио је извршни директор норвешке организације Kopinor, господин Јингве Слетхолм. Он је говорио о раду своје организације, са посебним освртом на пројекат под називом „Bookshelf“ који се тренутно спроводи, а реч је о чињењу доступним књижевних дела издатих у Норвешкој у дигиталној форми. У овом делу семинара, присутнима се обратио и господин Вук Вукићевић, секретар Удружења издавача и књижара Србије, који је изнео одређене податке у вези са радом издавача на територији Србије, и нагласио да се издаваштво у Србији, упркос свим недаћама, одржало на завидном нивоу, као и да се не може занемарити значајан број лица које издаваштво у Србији запошљава. Нагласио је да приликом оснивања репрографске организације на нашим просторима, аутори и издавачи морају да нађу начин да пренебрегну чисто личне интересе, те да поступе искрено и у доброј вољи. Након краће дискусије господин Олаф Стокмо је истакао да Србија има добру законодавну регулативу у области колективног остваривања права аутора, а ауторима и издавачима у Србији, у име Међународне федерације IFRRO, понудио помоћ у оснивању будуће репрографске организације. Нагласио је да је Међународна федерација IFRRO спремна да помогне оснивачима организације на различите начине и у различитим фазама оснивања, односно касније у пословању организације. Истакао је да је једна од првих видова помоћи које Међународна федерација IFRRO може да пружи ауторима и издавачима у Србија та што може да се направи план активности, затим да обезбеди тренинг кључне особе која ће бити носилац посла у периоду када се организација оснива и касније у периоду након оснивања организације када организација још увек успоставља своје механизме за ефикасно остваривање права. Такође је као вид помоћи понудио и могућност организовања непосредне сарадње домаће организације са неком другом сродном страном организацијом која би била ментор у раду домаће организације.

На самом крају присутнима се још једном обратио господин Владимир Марић, рекавши да ће пуно оправдање и смисао овај семинар имати уколико се формира репрографска организација која ће побољшати материјални положај аутора и издавача и да ово тек треба да буде почетак развоја репрографских права у Србији.