Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ПРВИ САСТАНАК ЕВРОПСКЕ ПАТЕНТНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У БЕОГРАДУ

ПРВИ САСТАНАК ЕВРОПСКЕ ПАТЕНТНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ У БЕОГРАДУ

20. мај 2013.

У петак 17. маја 2013. године, у хотелу Метропол у Београду је одржан први састанак Европске патентне организације (ЕПО) у Србији - годишњи састанак Уједињеног европског патентног регистра (Federated European Patent Register Service Event). Састанку је присуствовао 51 учесник, од којих 42 из 23 земље чланице ЕПО и 9 из ЕПО.

Састанак је отворила директорка Завода за интелектуалну својину, госпођа Бранка Тотић, која је поздравила учеснике и изразила задовољство што је Србија домаћин састанка, истакавши да наша земља, од момента када је постала чланица Европске патентне организације, 1. октобра 2010. године, искрено и свим расположивим средствима настоји да учествује у пројектима ЕПО, нарочито онима који су усмерени на повећање доступности патентних информација. Ови пројекти имају за циљ да олакшају корисницима претраживање патентних информација и тиме допринесу глобалној размени знања, технолошком развоју, трансферу технологије и увећању пословних могућности.

Уједињени европски патентни регистар омогућава увид у правни статус европских патената повезивањем националних патентних регистара са Европским патентним регистром. Од 38 земаља чланица, 24 национална регистра су већ повезана са европским, док се током следећих месеци очекује повезивање преосталих, међу којима је и Србија.

На крају је госпођа Бранка Тотић додала: „Желим нарочито да истакнем значај поменутих пројеката за мање националне заводе, међу којима је и Завод за интелектуалну својину Републике Србије. Укључивање у ове пројекте омогућава нам да своје ресурсе користимо на оптималан начин.“

Након тога, госте су поздравили Хеико Вонгел (Mr Heiko Wongel, Director, Patent Information Promotion) истичући важност сарадње међу земљама чланицама на развијању и усаглашавању база података и сервиса везаних за патентне информације и Јоаким Михелс (Mr Joachim Michels, European Co-operation) који је говорио о пројекту Уједињеног европског патентног регистра и тренутном статусу његовог развоја.

Г-дин Алексеј Перић, самостални саветник у Сектору за информационе услуге Завода за интелектуалну својину одржао је запажено предавање „Пројектовање јавног приказа правног статуса националних патената“ износећи своја искуства на изради националног регистра као на могућем моделу израде националног регистра који може да се примени и у другим националним заводима. Након предавања одговарао је на бројна питања учесника.


У даљем току састанка стручњаци ЕПО: г-ђа Јоланда Санчез (Ms Yolanda Sanchez Garcia, Patent Information Promotion), г-дин Игњацио Муњос Озорес (Mr Ignacio Munos Ozores, Patent Documentation & General Publications), г-дин Стефан Реј Коке (Mr Stephane Rey-Coquais, Technical Expert) и г-дин Андре Лоер (Mr Andre Louer, Web Service Expert) су говорили о техничким аспектима развоја овог сервиса.

У поподневним часовима, учесници састанка су имали прилику да постављају питања једни другима и размене искуства на изради база података и сервиса везаних за патентне информације.

Фотографије са састанка можете погледати овде.