Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

СВЕТСКИ ДАН ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ

26. април 2013.

Завод за интелектуалну својину жели да обавести јавност у Србији да се 26. април широм наше планете обележава као Светски дан интелектуалне својине, празник свих иноватора и уметника света. Светска организација за интелектуалну својину (WIPO) је 2001. године установила овај празник у циљу развоја свести о растућој улози интелектуалне својине у свакодневном животу, као и у циљу обележавања доприноса проналазача и уметника општем развоју човечанства.

Тим поводом, у наставку преносимо поруку генералног директора Светске организације за интелектуалну својину, Франсиса Гарија:

Ове године наша тема је креативност – будуће генерације. Креативност је заједничка целом човечанству. Ко год да смо, где год да живимо и у којим год околностима, сви ми имамо способност да стварамо. управо је ова људска креативност и инвентивност одговорна за унапређивање квалитета живота у свакој сфери: наша медицинска заштита, наш транспорт, наше комуникације, наша забава. Циљ интелектуалне својине је да промовише услове који помажу ову креативност и да иновативна способност цвета широм света.

Начин на који се људи изражавају креативно променио се дубоко у последњих 30 година. Видели смо праву експлозију садржаја које стварају корисници и где се велики број људи окупља заједно да колективно ствара. Ова креативна сарадња отвара богатство нових могућности за човечанство.

Шта ће донети следећа генерација?

Док предвиђамо да је будућност тешка, ми знамо да се брзина промена увећала током последњих генерација. И сада видимо пред нама цео распон нових технологија са потенцијалом да фундаментално промени начин на који живимо. Те промене долазе све брже. Следећа генерација биће овде већ сутра.

Нови развој у наукама које се баве животом, на пример, могао би да трансформише наше животе. Информациона технологија, молекуларна биологија, регенеративна медицина и чак и технологије као што су тродимензионална штампа се зближавају око наука које се баве животом да би заједно генерисали изванредни потенцијал.

На светски Дан интелектуалне својине ми охрабрујемо људе да размишљају о улози интелектуалне својине у нашем свету који се мења. Ја верујем да постоји извесни гениј у интелектуалној својини. Она производи јединствен подстицај за инвестирање у истраживање и развој, у иновације и у културно стварање и продукцију.

Како то чини? Стварањем механизма за куповину, продају и поделу приступа користима од иновација и културног стваралаштва. Наш изазов је да обезбедимо да услови за приступање буду фер и избалансирани, тако да користи буду широко распрострањене и да се подстиче заиста динамично, креативно глобално друштво у коме ће следећа генерација цветати.

Млади људи имају способност да сањају на начин који превазилази капацитете старијих људи. Они су будућност. Моја порука следећој генерацији на Дан ИС је да наставе да стварају и иновирају. Наставите да размишљате како би ИС требало да испуни своју улогу у будућем друштвеном менаџменту креативности и иновација.“

За више информација о Светском дану интелектуалне својине, молимо вас да посетите сајт Завода за интелектуалну својину Републике Србије http://www.zis.gov.rs/ и Светске организације за интелектуалну својину http://www.wipo.int/.