Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ПРЕДАВАЊЕ НА ФАКУЛТЕТУ ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА

ПРЕДАВАЊЕ НА ФАКУЛТЕТУ ОРГАНИЗАЦИОНИХ НАУКА

2. април 2013.

Данас је на Факултету организационих наука одржано предавање „Интелектуална својина и њена тржишна употреба“. Пред више од осамдесет студената друге године који слушају наставу на енглеском језику, стручњак Едукативно-информативног центра је представио карактеристике савременог система интелектуалне својине, уз специјалан осврт на све корпоративне маневре и аранжмане које управљање правима интелектуалне својине у глобалном окружењу пружа.

Главне теме предавања обухватиле су приказ система интелектуалне својине, економске и друге користи које пружа интелектуална својина, конкурентске стратешке приступе које компаније употребљавају у управљању интелектуалном својином на тржишту, као и представљање карактеристика «сложенијих» конструкција, какве су аранжмани о унакрсном лиценцирању, патентни пулови и патентни тролови. Предавање је обиловало мноштвом примера из земље и иностранства уз нагласак на савременим трендовима у погледу заштите и коришћења појединих права интелектуалне својине.

По захтеву програма, предавање је одржано на енглеском језику и изазвало је велику пажњу и интересовање студената. У изузетно интерактивној атмосфери, студенти су испољили велико разумевање система интелектуалне својине. У насталој дискусији постављено је мноштво питања, посебно у вези са преклапањем права интелектуалне својине, односом патената и know-how елемента, могућностима заштите унапређења на производима заштићеним патентом, базама у којима се могу пронаћи патенти, жигови и индустријски дизајни, као и корпоративним управљањем интелектуалном својином.

Након предавања, стручњаку Едукативно-информативног центра уручена је захвалница поводом одржаног предавања, у складу са заједничким напорима које у оквиру едукације у области интелектуалне својине спроводе Завод за интелектуалну својину и Факултет организационих наука.