Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ЗАВРШЕНА КАМПАЊА „НЕ НА РАЧУН ДРУГИХ“

ЗАВРШЕНА КАМПАЊА „НЕ НА РАЧУН ДРУГИХ“

22. март 2013.

У четвртак, 21. марта 2013. године, у просторијама Америчке привредне коморе Смиљанићева 24/1, Београд, одржан је скуп поводом завршетка кампање под називом “Не на рачун других”. Кампању су заједно организовали Амбасада Сједињених Америчких Држава у Србији и Америчка привредна комора у Србији (AmCham), у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину Републике Србије.

У оквиру споменуте кампање, Владимир Марић, помоћник директора за ауторско и сродна права и међународну сарадњу у Заводу за интелектуалну својину, одржао је током новембра 2012. године предавања о значају заштите интелектуалне својине и ауторског права у нашој земљи. Посебан значај дат је борби против пиратерије на интернету. Предавања су одржана у три средње школе у Србији: у Бачкој Паланци, Крагујевцу и Београду.

На данашњем скупу, који је организовала Америчка привредна комора, говорили су господин Мајкл Кирби, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији, госпођа Амалија Павић, заменица извршног директора Коморе, господин Владимир Марић, помоћник директора у Заводу за интелектуалу својину и госпођица Исидора Поповић, ученица Треће београдске гимназије која је освојила прву награду на конкурсу за најбољи филм о заштити интелектуалне својине.

Господин Мајкл Кирби говорио је о значају заштите интелектуалне својине и нагласио да је та заштита нужан предуслов економског и културног просперитета сваке земље, па и Србије. Поред осталог, господин Кирби је рекао да je „примена закона о заштити права интелектуалне својине од огромног значаја за српску економију, с обзиром да пиратерија кошта Србију – и свет – милијарде долара. Ови кратки филмови које данас представљамо већ су подигли ниво свести о интернет пиратерији у Србији. Младим ауторима смо понудили могућност да креирају сопствену интелектуалну имовину и импресионирани смо професионалним квалитетом и креативношћу победничког филма Исидоре Поповић. Сигурни смо да је пред њом велика будућност''.

Госпођа Амалија Павић навела је да је кампања била усмерена пре свега на младе људе и њихово боље разумевање значаја заштите интелектуалне својине и штетности пиратерије по нашу економију и наше друштво. Она је посебно захвалила Заводу за интелектуалну својину Републике Србије на његовом доприносу у успешном реализовању кампање.

Господин Владимир Марић говорио је о својим утисцима са предавања средњошколцима у Бачкој Паланци, Крагујевцу и Београду.

Ученица Треће београдске гимназије, Исидора Поповић, говорила је о свом филму, утисцима са предавања о интелектуалној својини и захвалила се Америчкој амбасади у Београду и Заводу за интелектуалну својину на признању и освојеној награди. Исидора Поповић примила је и захвалницу од господина Мајкла Кирбија за свој рад.

На крају је присутнима приказан филм Исидоре Поповић.