Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

НАПРЕДНА ОБУКА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ НАЦИОНАЛНЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ

НАПРЕДНА ОБУКА ЗА ПРЕДСТАВНИКЕ НАЦИОНАЛНЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ

21. децембар 2012.

Запослени у Националној агенцији за регионални развој су током протекла два дана учествовали на напредном семинару „Значај и могућности иновација и интелектуалне својине“ који је одржан у Заводу за интелектуалну својину. Стручњаци Едукативно-информативног центра су учесницима семинара одржали предавања из различитих области у вези са правима интелектуалне својине, одређивањем вредности и начинима њихове употребе.

Првог дана семинара учесницима су најпре представљене основе патентног система, везе иновација и патената, могућности које пружа коришћење база патентних података, уз осврт на све елементе који утичу на критеријуме патентибилности. Потом су учесници могли да се упознају са односом материјалне и нематеријалне активе, рачуноводственим приступима за вредновање патената, употребом патената за уплив финансијских средстава, као и тржишним аранжманима на бази патената, попут лиценцирања, унакрсног лиценцирања, патентних пулова и других.

Наредни дан био је посвећен знацима разликовања и мекој интелектуалној својини. У првој сесији било је речи о иновацијама у области индустријског дизајна. Практичне информације биле су испраћене мноштвом прикладних примера из праксе, уз посебан акценат на еволуцију индустријског дизајна у производима које масовно користимо. Након предавања о дизајну уследило је предавање о жиговима и брендовима, њиховом односу и разликама, такође праћено богатом базом практичних примера. Током последње сесије другог дана семинара обрађена је тема пословних тајни и других облика меке интелектуалне својине. Учесници семинара су имали прилику да се упознају са овим облицима, којима се различита знања и искуства, пословне тајне и друге поверљиве информације могу штитити у циљу одржавања конкурентности предузећа.

Учесници су дали високу оцену одржаном семинару, који је одликовала богата интеракција током оба дана.

Национална агенција за регионални развој и Завод за интелектуалну својину су 2010. године потписали меморандум о сарадњи, те је протекли период карактерисала веома успешна кооперација у виду заједничких семинара, публикација и наступа на сајмовима. Настојаћемо да и у наредном периоду учврстимо партнерство наше две институције, а у заједничком циљу привредног развоја и пружања важних информација и услуга корисницима система интелектуалне својине.