Права интелектуалне својине

Вести

О нама

Информатор о раду

Прописи и документи

Повреда права интелектуалне својине

Листа заступника

Приступ информацијама од јавног значаја Заштита података о личности

Судска пракса

Медијација

Напомена

Претраживање патената

Претраживање жигова

Претраживање индустријских дизајна

Претраживање ознака географског порекла

Претраживање регистара ауторског и сродних права

Гласник интелектуалне својине

Електронска издања

Услуге информисања и едукације

Линкови

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА О ПРАВИМА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ИНДУСТРИЈИ ОГЛАШАВАЊА

ОДРЖАНА РАДИОНИЦА О ПРАВИМА ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ У ИНДУСТРИЈИ ОГЛАШАВАЊА

6. новембар 2012.

У свечаној сали Завода се данас завршава дводневна радионица на тему „Права интелектуалне својине у индустрији оглашавања“, коју су заједнички организовали Светска организација за интелектуалну својину и Завод за интелектуалну својину Републике Србије.

Радионицу је отворила Бранка Тотић, директорка Завода за интелектуалну својину, истакавши значај овог догађаја имајући у виду да у нашој земљи постоји велики број рекламних агенција и уметника, као и податак да 85% вредности индустрије оглашавања чине управо нематеријална добра. Бранка Тотић је такође истакла да се данас сматра да је раст трошкова рекламирања у чврстој вези са економском развијеношћу земаља.

Радионица је била намењена представницима организација које послују у тзв. „креативним гранама“ и њиховом упознавању са могућностима које пружа систем интелектуалне својине. Теме радионице су биле: улога и изазови индустрије оглашавања у глобалној креативној привреди, ситуација у индустрији оглашавања у Србији, идентификовање права интелектуалне својине у индустрији оглашавања, студије случајева примене права ИС у оглашавању, вредновање права ИС у оглашавању и изазови права ИС код on-line оглашавања, док је завршетак семинара обележен представљањем најбољих пракси за управљање ауторским и другим правима интелектуалне својине у индустрији оглашавања, након чега је уследила панел-дискусија на тему развоја националног система ИС и индустрије оглашавања у Србији.

Међу предавачима су поред Кристофера Калањеа били Небојша Бабић, власник агенције Orange studio и оснивач пројеката O3one и Blink, Владимир Јосифов, консултант из Женеве, мр Микаило Тијанић, шеф одсека за сузбијање криминала у области интелектуалне својине из МУП-а Србије, Келвин Кинг, експерт из организације Valuation Consulting Co. Ltd, из Лондона, проф. др Слободан Марковић, професор са Правног факултета, Универзитета у Београду, као и стручњаци Завода за интелектуалну својину – Мирјана Шарић, начелник одељења за жигове, и Јелена Радојевић, саветник у Одсеку за ауторско и сродна права.